För andra året i rad kom ett rekordstort antal besökare till Cueva de Nerja. 

Förra veckan firades det och att grottan fyllde 65 år med en ceremoni.

Fredag förra veckan var 65-årsdagen sedan fem unga människor från Mareño gick in i grottan i Nerja. De gick in via en smal öppning som kallas kyrkogårdsgruvorna och upptäckte det massiva komplexet. 

Upptäckten av grottan förändrade kursen för staden helt. När den öppnades för allmänheten ett år senare gick Nerja från att vara en jordbruks- och fiskestad till att bli ett resmål för tusentals turister varje år. 

Annons

Sedan invigningen i juni 1960 har fler än 20 miljoner personer tagit sig in i grottan för att beskåda de fantastiska bergsformer som ristats av vattenerosion under tusentals år. Dess dragningskraft är fortfarande stor och de senaste åren har antalet besökare blivit fler och fler. 

Förra året sattes ett nytt rekord då hela 489 000 personer tog sig in i grottan. Det är 53 000 fler än 2022, som även det var ett rekordår, och motsvarar en ökning på 12 procent. 

För att fira de fina siffrorna och att grottan fyller 65 år höll Nerja en hyllning till de fem upptäckarna och bjöd in dem till en ceremoni. 

Nerjas borgmästare, José Alberto Armijo (PP), uttryckte “ord av beundran och tacksamhet” till de fem unga människor som genom sin upptäckt satt Nerja på kartan som ett internationellt turistmål. 

Han lyfte fram det positiva inflytande som grottan haft på det ekonomiska, turistiska och sociala i staden och visade också sin tacksamhet till alla som hjälper till att skydda, bevara och prata om den. 

Armijo avslutade sitt tal med att uppmana Cueva de Nerja Foundation, som förvaltar grottan, att “vi i utövandet av vårt ansvar fortsätter att ro i rätt riktning så att vår grotta, denna naturskatt, blir en del av Heritage of Humanity”, något som de strävat efter i flera årtionden. 

Även representanter från den lokala regeringen i Andalusien fanns på plats för att visa sin uppskattning och ge upptäckarna ett plakat till minne av detta 65-årsjubileum. De berättade också att årsdagen kommer att firas med olika evenemang som utspelar sig under hela 2024.   

Firandet ägde rum på Plaza de los Descubridores (Upptäckarnas Torg), nära grottan och besöktes av flera personer. Bland dem fanns Cueva de Nerja Foundations chef, Chema Domínguez, och flera av stiftelsens anställda samt medlemmar i olika organisationer och affärsmän.