Granadakusten tillhör en av de blåsigaste kustremsorna i Spanien menar landets regering som har gett grönt ljus till en 688 kvadratkilometer stor vindkraftpark utanför Costa Tropical. Det gäller främst området från Motril och österut mot El Ejido.

Det är ministerrådet (Consejo de Ministros) som har gett grönt ljus till att bygga ett antal vindkraftparker till havs som totalt upptar en yta på 5.000 kvadratkilometer. Projektet ingår i POEM (Plan de Ordenamiento del Espacio Marítimo) och utbyggnaden av havsbaserad vindenergi vid kusten, skriver dagstidningen Ideal.

Granadakusten och Costa Tropical och kustremsan på gränsen till Almeriaprovinsen är en av de blåsigaste i Spanien. Av den orsaken har en yta på 688 kvadratkilometer avsatts för utbyggnad av vindsnurror till havs.

Projektet måste följa ett visst regelverk som garanterar att känsliga ekosystem, livsmiljöer och arter skyddas.

Annons

Det gör att ett tidigare projekt med havsbaserade vindsnurror som skulle installeras vid naturparken Cabo de Gata-Níjar har stoppats då undersökningar visar att påverkan på miljön skulle bli negativ.

Svenska Magasinet har tidigare berättat en stor havsbaserad vindkraftspark med 55 vindsnurror som täcker ett område som motsvarar 30.000 fotbollsplaner planeras 13 till 25 kilometer utanför Fuengirola och Marbella.