Stora flockar med argentinsk munkparakit har blivit ett stort problem i flera kustkommuner och främst i Málaga. Nu har regionalregeringen gett grönt ljus till att kommuner kan ta in skyttar med gas- eller tryckluftkarbiner och skjuta av beståndet av argentinsk munkparakit. Det skriver Diario SUR på torsdagen. Provinsstyrelsen i Málaga skickade ifjol en förfrågan till det regionala jordbruksdepartementet hur beståndet av argentinsk munkparakit skulle bekämpas. Provinsen önskade tydliga linjer.

Nu har regionalregeringen svarat att drabbade kommuner kan ta in professionella skyttar med gas- eller tryckluftkarbiner med kaliber 4,5 eller 5,5. De som utför avskjutningen ska vara godkända och de döda fåglarna ska lämnas till de zoologiska parkernas förbränning.

Avskjutningen kommer att ske under häckningsperioden som pågår mellan januari till maj, skriver Diario SUR.

De argentinska munkparakiterna trivs i offentliga trädgårdar eller parker. Det gör att dessa kommer att stängas under tiden när avskjutningen pågår.

Annons

Just metoden att skjuta av beståndet av argentinsk munkparakit har tillämpats i Zaragoza sedan 2015 med bra resultat. Där fanns sedan tidigare 1.500 som nu är nere i dussinet.

Som Svenska Magasinet tidigare har berättat trivs fågeln som kommer från Sydamerika förträffligt på Solkusten. För många betraktas munkparakiten som en plåga. Omkring 3.000 exemplar finns av fågeln enbart i Málaga.

Munkparakiten har funnits i Europa sedan 1930-talet. Den observerades första gången i Spanien 1975 (Barcelona) och 1978 i Málaga och Teneriffa.

Arten har spridit sig över hela världen som sällskapsdjur framför allt i centrala och norra Amerika och Västeuropa. Fågeln orsakar skador på vegetation och jordbruk.

KLICKA HÄR och läs mer: Madrid kommun planerar ta död på 12.000 munkparakiter