Den spanska regeringen har gett grönt ljus till en ändring i avtalet om försvarssamarbete mellan Spanien och USA. Det betyder bland annat att fyra amerikanska jagare, så kallade AEGIS, stationeras i NATO-basen Rota i provinsen Cádiz tillsammans med 1.400 amerikanska soldater.

Avtalet innebär också att Rota deltar i Natos missilförsvar. Avtalet väntas undertecknas i morgon tisdag eller onsdag då NATOS:s ministrar möts i Bryssel. Avtalet kommer att undertecknas av försvarsminister Pedro Morenés och Pentagons chef, Leon Panetta.

Spaniens vice premiärminister, Soraya Sáenz de Santamaría, säger till nyhetsbyrån EFE att avtalet även kommer att stimulera ekonomin i området. Hon säger också att USA kommer att bära hela kostnaden för de arbeten som blir följden när flottbasen ska anpassas till den nya situationen.

Liknande missilsköldar som de som stationeras i Rota ska även finnas i Polen, Rumänien, Holland och Turkiet. Natos missiler är under utveckling. Missilerna ska kunna nå mål på 3.000 kilometer. Missilerna består av ett komplext nätverk av kommunikation, radar och raketer som kommer att upptäcka och förstöra alla missiler som avfyras mot Nato-länder.