Snart är ”flygplansläge” ett minne blott och du kan använda 5g på flyg i Europa. EU-kommissionen har fattat beslut att europeiska flygbolag snart kan erbjuda passagerare användning av internet. Det betyder att vi kan använda våra elektroniska enheter och ringa under flygningar.

– 5g kommer möjliggöra innovativa tjänster för människor och utöka möjligheterna för europeiska företag. Himlen sätter inte längre några gränser när det kommer till möjligheter som erbjuder supersnabb, högkapacitetsuppkoppling, säger EU-kommissionären Thierry Breton med ansvar för inre marknaden.

(Foto: Freepik.com)

Sedan 2008 har Bryssel tillåtit att reservera vissa frekvenser för mobil kommunikation vilket gör det möjligt för flygbolag att erbjuda vissa tjänster till passagerare inom Europeiska unionen (EU).

Med det nya beskedet sker en uppdateringen där flygpassagerare kan använda sina mobiltelefoner ”för maximal kapacitet” och med tillgång till 5G-teknik från mitten av 2023, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

För att kunna erbjuda dessa tjänster under flygningen och för att kommunikationen inte ska inverka på navigeringen måste flygplanen vara utrustade med ett nätverkssystem kallad ”pico-cell”.

Det gör att flygplan som flyger inom EU kommer att kunna koppla användare, samtal, text och data mellan flygplanet och det markbaserade mobilnätet via ett satellitnätverk. Gällande regelverket kommer EU-kommissionen även att tillåta 5 GHz-frekvens i flyg precis som det nu fungerar med Wi-Fi i bussar och bilar exempelvis.

Medlemsländerna måste ha utrustningen installerad före den 30 juni 2023.