De sex spanska medborgare som ursprungligen kommer från Marocko och som greps i den spanska enklaven Melilla i fredags morse har idag häktats vid nationaldomstolen. Gruppen ska ha värvat och utbildad minst 26 personer som skickats till Mali, Libyen och Syrien. Nätverket har varit stationerade i Melilla och i den nordmarockanska staden Nador.

De gripna är mellan 26 och 42 år och är Mustafa Al Lal Mohamed, Kamal Mohamed Driss, Mohamed Mohamed Benali, Mustafa Zizaqui Mohand, Rachid Abdel Nahet Hamed och Benaissa Laghmouchi Baghdadi. Den sistnämnde är den förste spanske medborgaren som gripits efter att ha återvänt från norra Mali där han övat och tränat personer i heligt krig.

Ytterligare en spansk medborgare söks. Det är Zakaria Said Mohamed en tidigare militär som ska finnas i Mali för att utbilda terrorister i hantering av vapen, sprängämnen och bombtillverkning.

Enligt spanska medier ska de sex gripna har planerat attentat i Marocko och eventuellt i Spanien. Förutom att ha värvat och utbildad personer som skickats till Mali, Libyen och Syrien ska gruppen ha samordnat attacker, massmord på civila och kidnappningar av västerlänningar.

Annons

De sex gripna ska även ha ägnat sig åt att värva proselyter på nätet genom Sharia4Spain. Målet är att följa och tillämpa islamistisk sharialag över hela världen så även i Spanien. Gruppen har runt 400 anhängare idag.