De tre misstänkta jihadister som greps i Madrid igår hade som mål att döda poliser och judar. Det handlade inte i första hand om att rekrytera frivilliga till Irak och Syrien för att ansluta sig till islamiska staten IS. Deras dröm var att återupprepa terrorattacken i Paris i januari.

Spansk polis har avlyssnat samtal mellan de tre gripna jihadister, ursprungligen från Marocko, som greps i Madrid på tisdagen. Samtliga har gett uttryck för beundran för martyrerna Said och Chérif Kouachi samt Amedy Coulibaly som låg bakom terrorattentatet i Paris.

Polistillslaget i Madrid under gårdagen går under namnet ”operación Kamarma” och troligtvis har spansk polis förhindrat en blodig terroristattack. Enligt polisen var de tre gripna besatta av att döda poliser och judar i Madrid. Även om de inte ingick i islamiska staten så var de beredda att följa order via nätet.

Terrorcellen i Madrid beskrivs bestå av ”ensamvargar” som har träffats på sociala nätverk och i moskén i Lavapiés i Madrid. Ingen av dem har varit i Syrien.

Annons

De gripna är mellan 26 och 29 år och arbetslösa. Två av dem greps i stadsdelen Cañada Real och den tredje i Vallecas. De var inte kända som radikaliserade jihadister tidigare. De har varit bosatta i 15, sju respektive fem år i Spanien och har under åren besökt flera moskéer i Madrid. Genom filmer och kontakter med kalifatet i Syrien har de radikaliserats.

24 timmar efter tillslaget i Madrid så har Guardia Civil idag gripit ytterligare två misstänkta jihadister i Cornellà de Llobregat i Barcelona. Båda kommer ursprungligen från Marocko men en av dem är spansk medborgare.

Enligt inrikesdepartementet har de anknytning till IS och genom sociala nätverk har de hyllat terroristerna och försökt rekrytera nya till kriget. De gripna hade kontakt med tolv personer som var beredda att ansluta sig till cellen.

Med gripandena i Barcelona har antalet misstänkta jihadister som spansk polis gripit i år stigit till 62 personer.