Det australiska företaget The Stripe Group Ltd har köpt upp Soto Properties som har ägt Valderrama de senaste 25 åren. Bakom The Stripe Group Ltd står Greg Norman som är verksamt inom kommersiell exploatering av golf och lyxresor världen över, skriver den spanska dagstidningen ABC.

Köpet av Valderrama betyder att de kan stärka sin position i Europa och befästa sin ledande ställning i branschen, enligt ett pressmeddelande från Banif en filial inom Banken Santander som har varit med under köpet av Soto Properties.

När Greg Norman började spela golf och blev en kändis i golfvärlden fanns inte Valderrama. Banans namn var då Nuevo Sotogrande och varken sponsorer eller proffessionella kände till platsen. Banan som bestod av nio hål, ritadade av arkitekten Robert Trent Jones, skulle bli en spelplats för de som köpte lyxlägenheter i närbelägna Sotogrande, designade av Joe McMicking i San Roque (Cádiz).

Greg Norman blev en legend samtidigt som Valderrama kom till och utvecklades tack vare Jaime Ortiz Patiño. Valderrama är numera en av Europas bästa enligt tidskriften Golf Monthly Review. Valderramas historia är alltså knuten till bolivianen Jaime Ortiz Patiño som dock föddes i Paris 1930 och som sedan blev arvtagare till ett antal miljoner från sin farfar.

Annons

Ortiz Patiño semesterade i Sotogrande under 1960-talet. 1985 köpte han tillsammans med sju andra vänner Las Aves, tidigare Nuevo Sotogrande som sedan fick namnet Valderrama.

Under många år var Valderrama spelplats för Europatourfinalen Volvo Masters. Men det största ögonblicket kom 1997 då Valderrama blev spelplats vid Ryder Cup mellan Europa och USA som Europa dessutom vann.

Nästa golfturnering blir första upplagan av Andalucía Valderrama Masters de Golf mellan den 28 och 31 oktober. 96 spelare deltar i den tävlingen.