Sju personer har arresterats för att ha stulit krucifix av brons och andra metaller från flera begravningsplatser. 

Guardia Civil har identifierat och gripit sju påstådda medlemmar i ett gäng som orsakat mycket upprördhet i den spanska provinsen Toledo. Gruppen har tagit sig in på omkring 20 olika kyrkogårdar och stulit krucifix av brons och andra metaller från gravarna.

Fyra av de gripna är tjuvarna som ska ha utfört själva stölderna. De tre övriga misstänks för att ha mottagit stöldgodset och ansvarat för att smälta ner metallen. Under tillslaget där personerna greps lyckades Guardia Civil återfinna 90 krucifix som alla stulits från kyrkogården El Casar de Escalona. Man hittade även en samling kristusfigurer som totalt vägde ett ton. 

Man hittade även dokumentation över försäljningen av materialen, en liten metallförstörare och 17 440 euro i kontanter. 

Annons

Enligt polisanmälan som gjordes av flera stadshus och berörda familjer har fler än 2 000 personer drabbats av gängets gärningar. Tjuvarna sålde materialet till olika skrotupplag och stationer för avfallshantering där priset på brons kan uppgå till sju euro per kilo. Gänget tros också ligga bakom stölden av bysten av Juan Garoz Pedraza, grundaren till ett lokalt taxidermiföretag, från en kyrkogård i staden Los Yébenes. Hans familj har erbjudit en hittelön på 10 000 euro till den som återlämnar bysten. Det fanns dock inget spår av den när polisen gjorde sitt tillslag och det är sannolikt att de redan hade hunnit smälta ner den och sålt vidare materialet.