Ett nytt initiativ för att få allmänheten att hjälpa till att hålla stranden ren lanseras nu i den spanska idyllen Estepona på Costa del Sol.

Kommunfullmäktige har i samarbete med strandbarerna kommit upp med den geniala iden att ge alla ett glas öl eller en läsk i utbyte mot att de lämnar in ett fullt glas med fimpar. Kampanjen som heter ”Las orillas sin colillas” syftar till att öka medvetenheten bland badarna om vikten av att fimparna inte skall bli begravda i sanden. Det ansvariga kommunalrådet Susana Aragón förklarar att ”varje cigarrettfimp som sätts i sanden kan förorena 50 liter vatten”. Dessutom påpekade hon att det tar 10 år för en fimp att brytas ner, vilket orsakar skador på havsbotten och de djur som bor där. För att stödja kampanjen har kommunfullmäktige i Estepona skapat en reklamplats som kommer att propageras på sociala nätverk och i kommunala medier för att informera om vikten av att rökare inte lämnar sina tobaksrester på stränderna.

De strandbarer som deltar kommer att märkas upp med en kampanjaffisch ”Las orillas sin colillas”.

Estepona kommun meddelar också att de har förstärkt renhållningen på stränderna, de har nu två skift i arbete, arbetet pågår dagligen mellan 00:00 och 13:30. I båda skiften städas stranden, sopbehållare töms, duschar, moduler och oaser rengörs. Till sitt förfogande har de sex traktorer, två maskiner för strandrengöring, tre skåpbilar, två 4×4 inspektionsfordon och ett fordon för support.

Annons

Bildtexter: Playa de la Rada, Estepona, samt kommunens kampanjaffisch.