Från nyåret blir det gratis att åka med stadsbussarna i Fuengirola. Dessutom köper kommunen in tolv nya bussar varav nio miljövänligare hybridbussar som sätts in i kollektivtrafiken.

Först var det tänkt att gratistjänsten bara skulle gälla mantalsskrivna i Fuengirola kommun. Men från nyåret blir det gratis stadsbussar för alla, även besökare och turister. Tills vidare.

Enligt Diario SUR blir det gratis stadsbussar för alla bara under en begränsad tid. När kortet ”tarjetas ciudadana” väl är klart blir det gratis stadsbussar endast för mantalsskrivna.

Det bekräftar också Fuengirola kommun.

Annons

Ja, under en tid kommer det att vara gratis. När vi väl lanserar ”tarjeta ciudadana” blir det bara för mantalsskrivna, skriver Fuengirola kommun till Svenska Magasinet.

Borgmästaren Ana Mula tillsammans med kommunalrådet med ansvar för kollektivtrafiken, Isabel González, berättade om den nya satsningen i samband med en pressträff på måndagen.

– Många har gått och väntat på det här. Och idag kan vi ge besked att det blir gratis stadsbussar i Fuengirola från 1 januari 2023. Det blir en omfattande service som ska täcka behoven hos både invånare och besökare, dessutom att servicen blir miljövänlig, säger Ana Mula.

I ett pressmeddelande skriver Fuengirola kommun att det rör sig om en satsning på 30 miljoner euro som gäller tio år. 80 procent kommer genom EU-medel medan kommunen står för de övriga 20 procenten.

Det blir även tolv nya bussar som är både miljövänligare, bränslesnålare och tystare. Nio bussar som är tolv meter långa har köpts in plus tre minibussar. Åtta av de nio bussarna är hybridbussar som bidrar till minskade koldioxidutsläpp.

Bussarna som är tolv meter långa har plats för 90 passagerare varav 25 sittande. Två av dessa är anpassade för personer med nedsatt rörlighet.

Det blir totalt fem linjer i Fuengirola med stadsbussar. En av linjerna blir en slinga på 15 kilometer som trafikeras regelbundet mellan femton och 30 minuter. Linjen till stadsdelen Torreblanca utrustas även med cykelställ.

Många har gått och väntat på det här. Och idag kan vi ge besked att det blir gratis stadsbussar i Fuengirola från 1 januari 2023, säger borgmästaren Ana Mula.

Personalstyrkan kommer att utökas vid Unión Temporal de Empresas (UTE) Urbana Fuengirola som ansvarar för kollektivtrafiken.

En mobilapplikation presenteras inom kort som ska informera åkarna om köer och väntetider. Ett reseservicekontor på avenida Condes de San Isidro vid lokalpolishuset kommer att öppnas.