Mer än hundrafemtio strandbarer erbjuder gratis armband, armbandet inkluderar anläggningens namn och telefonnummer.

Vår strand är vårt hem, och det är därför vi vill ta hand om den och bidra till välfärden för oss alla som bor här.” Detta återspeglas i den informativa affischen som hittas på en stor del av strandbarerna i Málaga i anledning av en banbrytande kampanj som startades av föreningen för företagare på Costa del Sols stränder ”Asociación de Empresarios de playas de la Costa del Sol (Aeplayas)”, som erbjuder ett system som gör det möjligt att hitta barnen med hjälp av ett armband. Initiativet startades i fredags med de första 150 strandbarerna, detta förväntas öka till 300 strandbarer under de närmaste veckorna. Kampanjen kommer att utvidgas till bland annat Torremolinos, Fuengirola, Benalmádena, Mijas och Axarquía-området.

Föräldrarna har bara att gå till närmaste strandbar där de erbjuds ett armband som visar anläggningens namn och telefonnummer. Armbandet är helt gratis för alla och man behöver inte vara kund på strandbaren för att få det.

Presidenten för Aeplayas, Manuel Villafaina, förklarade att detta initiativ uppstår med syftet att ”tillhandahålla faciliteter och ta hand om turister” och speciellt med tanke på den ångest om att en sådan situation kan orsaka föräldrar. Dessutom tillade han att med den nya tekniken underlättas sökningen efter barnet genom att man med mobila meddelanden kan skicka meddelanden om förlust omedelbart till de berörda strandbarerna.

Annons

Armbandet har redan visat sig ge effekt, i går kunde en bortsprungen treåring av utländsk nationalitet lokaliseras på bara 10 minuter. Med konventionella metoder hade de varit tvungna att mobilisera polis och röda korset, något som kan ta timmar eftersom det vid denna tiden på året inte finns kapacitet för snabbare hantering.

Bildtexter: En strandbar i Málaga, foto J. Erixon, samt en av röda korsets medarbetare som monterar ett armband på en liten flicka.