Den 25 november kom Europeiska unionen och Spanien med ett förslag till Storbritannien som kan innebära att gränsen mellan Gibraltar och Spanien delvis hävs. Dock med en viss kontroll av spansk tull och Frontex.

Målet är att skapa ett område med gemensamt välstånd och att etablera en ny rättslig ram som lägger grunden för en stabil relation mellan de båda parterna.

Storbritanniens och Spaniens utrikesministrar, James Cleverly respektive José Manuel Albares träffades i Madrid på onsdagen. (Foto: Twitter @jmalbares)

Enligt spanska medier hoppas Madrid och London kunna nå en överenskommelse om Gibraltar ”så snart som möjligt”. Storbritanniens och Spaniens utrikesministrar, James Cleverly respektive José Manuel Albares träffades i Madrid under gårdagen och läget beskrivs som positivt i att nå en överenskommelse.

Tre år efter Brexit hoppas Madrid och London sätta stopp för tvisten om Gibraltar som håller befolkningen på båda sidor om gränsen i spänning. Det gäller särskilt till de tusentals spanska arbetare som korsar gränsen varje dag – uppskattningsvis 13.000 enligt den spanska regeringen.

Annons

Onsdagens möte i Palacio de Viana i Madrid beskrivs vara både vänskapligt och visa ett stort engagemang för att nå en överenskommelse så snart som möjligt.

Mer ömtålig är frågan kring de polisstyrkor som Spanien tänker placera ut vid tullkontrollen. Albares försäkrade att Storbritannien kommer att ”respektera” utplaceringen av Frontex – den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån – tillsammans med spansk polis. Det var något som den brittiska motsvarigheten inte motsatte sig men inte heller kommenterade.

Läs mer: Gibraltar växer som aldrig förr

Enligt ett tidigare avtal mellan Madrid och London den 31 december 2020 ska Spanien, som medlem i Schengen, vara ansvarig och kontrollera hamnen och flygplatsen i Gibraltar med stöd av Frontex under en övergångsperiod på fyra år.

Fotnot. Frontex är formellt Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, en europeisk myndighet för gräns- och kustbevakning inom Europeiska unionen.