Ännu finns det inget slutgiltigt besked om när golfbanorna på Costa del Sol öppnar. På Kanarieön La Gomera öppnade en golfbana igår. I nuläget arbetar spanska golfförbundet (Real Federación Española de Golf) med en serie åtgärder för att under säkra förhållanden spela golf. I morgon onsdag kommer spanska golfförbundet att hålla ett möte. Där deltar golfbaneägare, direktörer och andra viktiga personer från den spanska golfnäringen. Ännu finns det inget beslut eller protokoll över när banorna kan öppna. Det säger Ana Nyblom, Business Development Manager, på Golf Torrequebrada i en skriftlig kommentar till Svenska Magasinet.

Golfbanorna vill vara en turistboost för att öppna upp för den ekonomiska återhämtningen. Golfnäringen har presenterat statistik över antalet permitteringar för regeringen och ber nu om klara beslut så att de kan locka besökare igen, skriver den spanska dagstidningen ABC.

Att sänka momsen till tio procent borde vara ett initiativ för att locka europeiska golfare. Det menar Julián Romaguera, på svenskägda Los Naranjos i Marbella.

September och oktober är månaderna som brittiska, tyska och skandinaviska golfare brukar resa till Costa del Sol för att spela golf. Och det finns redan bokningar för dessa månader.

– Att sänka momsen skulle göra oss mer konkurrenskraftiga med andra destinationer och locka fler kunder, säger Romaguera på Los Naranjos till ABC.

Marbellas borgmästare Angela Muñoz sa redan i april att golfbanorna borde öppna upp och vara en prioritet. Golf är en sport som utövas på stora ytor vilket gör att social distans är en naturlig del.
Golfnäringen är viktig för Marbella kommun och genererar omkring ett tusen arbetstillfällen. Totalt finns det elva golfbanor i Marbella kommun.

Även segling och tennis är idrotter som utövas på större ytor med färre aktiva.

– Golf genererar en publik som ägnar sig åt många olika aktiviteter, säger Ignacio del Cuvillo, på Real Club de Golf Guadalmina som säger att klubben till en början måste överleva på golfare från närområdet och Spanien.

Golfturisten har en stark köpkraft och gör av med mer pengar under sitt besök på Solkusten jämfört med en badturist.
Så om golfbanorna öppnar framöver får vi veta de närmaste dagarna. I golf är det lätt att upprätthålla social distansering på två meter. Spanska golfförbundet har även som förslag en byggy till varje spelare. Det rekommenderas att var och en spelar med sin egen utrustning och vid hyra av klubbor ska dessa desinficeras.

Men alla gillar inte förslagen då de strider mot golfens filosofi att inte undvika kontakt eller socialt liv. Det är ju detta som är golfsportens signum.
– Sociala evenemang med utställare, prisutdelningar eller cocktails där företag kommer i kontakt med klienter är viktigt för golfen, menar Rafa Olmedo vid arrangören Club Series Golf.

Spanien har 1,4 miljoner golfturister varje år som genererar intäkter på 2,5 miljarder euro och skapar 30.000 arbetstillfällen.

Men för att golfbanorna ska öppna så måste det finnas kunder. Och i regel kommer dessa med flyg från utlandet. För golfklubbarna handlar det bara inte om att öppna upp. Det är andra verksamheter som också måste komma igång, som utrikesflyget.

Om all personal måste börja jobba och samtidigt som banan inte har några turister blir det mer kostnader är intäkter. Det blir en smäll som banorna inte kan ta efter att ha förlorat hela våren som är högsäsong.