Vid en gemensam insats av svensk polis NOA, Guardia Civil och spansk nationalpolis har ett omfattande nätverk av mycket våldsamma narkotikahandlare med svenskt ursprung avslöjats. Det handlar om stora mängder droger som smugglats in i Spanien från Marocko med hjälp av fritidsbåtar och surfingbrädor. En flyttfirma med säte i Málaga och Alicante har därefter transporterat drogerna vidare till Sverige. Nätverket ligger bakom att 50 människor har dödats i Sverige. Totalt har 71 gripanden gjorts i Spanien och Sverige. En svensk medborgare som var efterlyst av spanska myndigheter greps i Brasilien. Den personen har nära kopplingar till svenskkolonin i Marbella.

Nätverket ska ha smugglat minst 1.700 kilo hasch, 500 kilo marijuana, fem kilo kokain och 23 kilo amfetamin.

Polisen har även kommit över stora mängder vapen. Det rör sig om maskingevär (AK-47:or), handeldvapen, handgranat, luftpistoler och ammunition.

Förundersökning
En förundersökning inleddes i slutet av 2018 efter att svenska myndigheter utfärdat ett flertal efterlysningar och europeiska arresteringar på ett antal personer från Sverige som regelbundet reste till Spanien för transporter av narkotika, enligt pressmeddelandet från Inrikesdepartementet i Spanien.

Annons

Det handlar om individer i miljön kring gängkriminella grupper i Stockholm och Göteborg som distribuerar narkotika.

Flyttfirma
En flyttfirma med kontor i San Pedro Alcántara (Marbella) och Torrevieja (Alicante) har varit länken mellan Spanien och Sverige. Polisen har spårat och kunnat följa nätverkets rörelser. Bland annat en sändning av 55.000 enheter av ett opiatläkemedel som används som substitut för heroin.

Ett av tillslagen gjordes när varorna skulle lämnas över till en distributör.

Vid ett annat tillslag kom polisen över 85 kilo hasch som hade gömts i en möbelsändning från San Pedro Alcántara till Göteborg.

Våldsamma
Flera av de gripna beskrivs som mycket våldsamma efter att de utfört väpnade attacker i Stockholm, Göteborg och Solkusten mot rivaliserande gäng.

Enligt pressmeddelandet ligger nätverket bakom att 50 personer har dödats i uppgörelser i Stockholm och Göteborg.

Ärendet har haft hög prioritet vid Europol som har eftersökt och lokaliserat misstänkta personer. En av männen lokaliserades och greps i Madrid för förberedelse till mord, grova narkotikabrott, kidnappning och utpressning.

Drogerna har förts in till Spanien från Marocko med hjälp av fritidsbåtar och surfingbrädor för att sedan transporteras med hjälp av flyttfirman. Vid ett tillslag i hamnen i Trelleborg kom polisen över 310 kilo hasch.

Lyxliv
Toppskiktet i det kriminella nätverket har levt lyxliv och har inte heller dolt en höga levnadsstandard med dyra konstverk och exklusiva viner.

Totalt har spansk och svensk polis utfört 21 husrannsakningar i Spanien, sju i Sverige och två i Portugal.

Förutom flera vapen har polisen beslagtagit 18 bilar, två lastbilar, sju motorcyklar, tre båtar, 439.000 euro kontanter i olika valutor och datorutrustning.

Myndigheterna har lagt embargo på fastigheter, fordon och bankkonton värda mer än tiotals miljoner euro. Det gäller fastigheter i provinserna Alicante, Ávila, Granada och Málaga. De beslagtagna konstverken värderas till över en miljon euro.

Fastighetsbranschen
Det kriminella nätverket har kopplingar till fastighetsbranschen på Costa del Sol som har använts för att tvätta svarta pengar vita.

– De har agerat som maffiaorganisationer i provinsen Málaga, säger polisen i ett uttalande och tillägger att de utgjorde en allvarlig fara för allmänheten. Deras investeringar har haft ett mycket negativt inflytande på fastighetsbranschen på Solkusten.

I polisens utredning förekommer mer än 100 spanska företag och andra företag i Sverige och andra länder. Bland annat har två fastighetsfirmor i Marbella styrts av ligan. Polisen har lagt embargo på 64 lyxfastigheter och mark.

Ligan har använts sig av olika rekonstruerade penningtvättsmetoder som handel av guld, förvärvat lyxvaror eller beviljat lån till nyöppnade företag baserade i Spanien.

Det beskrivs som ett omfattande nätverk med kopplingar till skatteparadis och experter specialiserad inom juridisk rådgivning.

Läs mer: Handel med Subutex bakom tillslaget mot Marbellasvenskar