Högre överdödlighet än flera andra i länder och ett skuldberg som bidrog till att statsskulden skenade till 126 procent av BNP. Det har gått fyra år sedan regeringschefen Pedro Sánchez utlyste nödläge i mars 2020.

47 miljoner spanjorerna sattes i karantän och tusentals företag vred om låset och stängde.

3,5 miljarder euro gick till stöd för företagen. Statsskulden skenade till en bra bit över 100 procent av BNP och där lär den ligga i minst ett decennium. Inte förrän under det sista kvartalet 2023 hade tillväxten återhämtat sig.

Färska siffror visar att det framför allt var företag inom turistsektorn som flygbolag, resebyråer, transport- eller restaurangföretag som fick hjälp. Inte minst flygbolaget Air Europa som nu är i rampljuset på grund av korruptionsfallet ”Koldo”, som fick den största volymen offentliga medel för att räddas: 475 miljoner euro som endast överträffades av Celsa som fick 550 miljoner euro.

Annons

Av stödpengarna till företagen hade bara 13 procent betalats tillbaka i slutet på 2023. Huvuddelen av stödet beräknas inte vara återbetalat förrän 2029.

Under första året med covid-19 spenderade regeringen 64,3 miljarder euro i offentligt stöd. Den tidsbegränsade uppsägningen ERTE kostade staten 20 miljarder euro det året vilket har bidraget till skyhöga offentliga skulder.

Det gör att statsskulden kommer att ligga kvar över 100 procent av BNP i flera år. Spaniens riksbank uppskattar att skuldkvoten fortfarande kommer att vara 108 procent 2026.

Badförbud och förbjudet att vara på stranden. Så var det våren 2020.

Det kan jämföras med december 2019 innan pandemin bröt ut låg statsskulden på 98 procent av BNP. Som högst låg den på 126 procent av BNP under första kvartalet 2021, vilket var en historisk topp.

Den spanska regeringen är i dessa dagar mån om att berätta att statsskulden som andel av BNP sjunker tack vare ekonomisk tillväxt och inflation. Men sanningen är att i volym (miljoner euro) slutar den inte att växa.

För närvarande har den offentliga skulden nått 1,57 biljoner euro medan den i slutet av 2019 var 1,22 biljoner. Det vill säga på fyra år har skulden vuxit med 352 miljarder euro.

Ett lands skulder kan mätas på två sätt. Antingen i euro det vill säga i absoluta värde och vad utlandsskulden är i förhållande till BNP.

Läs mer: Nu tvingas Spanien till ”skuldsanering” efter nya budgetregler

Från EU har bidrag och lån tillkommit. Mest pengar är öronmärkta till Spanien och Italien, två länder som drabbades extra under coronakrisen, som fått närmare 70 miljarder euro vardera.

När det gäller dödsfall har 130.000 personer mist livet med covid-19 sedan mars 2020.

Norge, Island och Sverige redovisade lägst överdödlighet under pandemiåren 2020-2021 medan Spanien hamnade i mitten på listan av Europas 27 länder. Det visar siffror från Eurostat.

Spaniens överdödlighet under de två pandemiåren låg på nära 12 procent. I början av pandemin hamnade Sveriges höga dödstal i världens fokus. Men Sveriges överdödlighet när både 2020 och 2021 summeras tillhör nu de lägsta i Europa, med 3,7 procent.

Covid-19 har främst drabbat personer över 70 år hårt och av den anledningen bör man ta hänsyn till åldersfördelningen i befolkningen.

Italien, Spanien och Frankrike är de länder i Europa som har flest äldre människor.