Kanske du har besökt Gibraltar vid något tillfälle och förvånats av att det är blå himmel på den ena sidan av klippan och på den andra sidan är det mulet. Det råder klassiskt brittiskt väder med andra ord på den sidan av klippan där staden ligger.

Ett av de mest märkliga och karaktäristiska fenomenen som uppstår i Campo de Gibraltar-regionen när östlig vind blåser är molnet som verkar förankrat vid Gibraltarklippan. Den är så ingrodd i befolkningen att det till och med finns ett talesätt som låter oss förutsäga vinden genom den och som säger: ”Om berget har en montera, levantera” med hänvisning till att dess närvaro indikerar en stark östlig vind.

Faktum är att det inom väderspråket finns ett ord för fenomenet, “Levanter cloud”. Ordet finns med i Atlas Internacional de las Nubes de la OMM i avsnittet om hur moln bildas.

Molen uppstår när det blåser en frisk fuktig ostlig vind, en så kallad ”viento de levante”, skriver Juan Antonio Salado Luna på väderlekstjänsten Aemets blogg.

Annons

När den fuktiga luften tvingas röra sig uppåt på grund av Gibraltarklippan kyls den av. Vattenångan kondenserar i luften och blir till små vattendroppar eller iskristaller och så tillkommer molnformationerna.

Det krävs också att ett högtryck är parkerat över Alboránhavet, som är den del av Medelhavet som ligger mellan Spanien och Nordafrika, och det är lågtryck över Cádizbukten, så uppstår fenomenet, “Levanter cloud”.