Den spanska regeringen har föreslagit att Gibraltar skall släppas in i Schengensamarbetet för att på så sätt slippa gränskontrollerna.

Efter det att Storbritanniens övergångsperiod för att lämna EU (Brexit) löper ut vid årsskiftet blir det annars en hård yttre gräns mellan Spanien och Gibraltar. Detta är något som varken Spanien eller Gibraltar är speciellt glada åt, 96% av invånarna på Gibraltar röstade för att Storbritannien skulle stanna i EU vid folkomröstningen 2016. Anledningen är framförallt att 15.000 personer bor i den spanska gränsstaden La Línea de la Concepción och arbetar i Gibraltar, av dessa är cirka 9.000 spanjorer och 6.000 britter.

Enligt Politico har Spanien presenterat förslaget under flera möten med representanter för Storbritannien och Gibraltar i Madrid. Spaniens förslag stöds också av Gibraltars chefsminister Fabian Picardo.

Om Spaniens förslag antas så kommer Gibraltar att få ett liknande avtal som Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. Länder som inte är medlemmar i EU men med i Schengenzonen via ett associeringsavtal. Men det är kontroversiellt för Storbritannien som själva aldrig har deltagit i Schengensamarbetet. Relaterad artikel:
Vi ger inte bort något som går emot Gibraltars önskemål.

Annons

Bildtext: Gibraltar i solnedgången, fotograferat från La Línea de la Concepción, foto: Doctor Ron (Wikimedia Commons).
Artikel: Jonny Erixon.