Den brittiska klippan vid spanska solkusten är återigen i hetluften. Denna gången som spelbricka i förhandlingarna om Storbritanniens EU-utträde. Europeiska rådet meddelade i går på Malta att Spanien kommer att ha vetorätt i avtal som rör Gibraltar.

”Inget avtal mellan EU och det Förenade kungadömet gäller Gibraltars territorium om inte ett avtal nås mellan Spanien och Storbritannien”, heter det i ett utkast för EU-riktlinjer. Om utkastet blir antaget så kommer ingen överenskommelse att gälla Gibraltar innan först Spanien och Storbritannien har enats om det.

I praktiken betyder detta att Spanien kan sätta stopp för Gibraltars möjligheter att ta del av de handelsavtal som Storbritannien förhandlar fram med EU. Det är också ett tecken på att EU tar Spaniens sida, ett medlemsland, i dispyten om Gibraltar.

På Gibraltar är man inte glada åt att bli spelbricka i brexitförhandlingarna. ”Det här är ett onödigt, oberättigat och oacceptabelt förslag som diskriminerar Gibraltar och dess folk. Det är ränker från Spaniens sida som folket i Gibraltar kunde förutse”, säger Gibraltars regeringschef Fabian Picardo till The Guardian. Den spanska regeringen är däremot nöjd med att EU tar Spaniens parti. ”Det här är vad ville och vad vi har sagt ända från början”, säger den spanska regeringens talesman Íñigo Méndez de Vigo.

Annons

I morgonens nyheter på Euronews hörde man ett mycket uppskruvat tonläge från Storbritannien. Den brittiske parlamentsledamoten Michael Howard drog paralleller med Falklandskrisen och sa att ”han är övertygad om att premiärminister Theresa May är beredd att gå i krig för att försvara Gibraltar”. Den spanske utrikesministern däremot sa att ”Spaniens regering är något förvånad över tonen i kommentarerna som kommer från Storbritannien, ett land som är känt för sitt lugn ”. Fakta om Gibraltar

Storbritannien intog Gibraltar som har ett strategiskt läge där Medelhavet möter Atlanten vid spanska tronföljdskriget 1704 och fick området vid freden i Utrecht 1713. Spanien har länge krävt att få tillbaka Gibraltar, men Storbritannien vägrar så länge Gibraltarborna inte samtycker. I en folkomröstning 2002 röstade 99 procent av befolkning mot förslaget om förhandlingar mellan London och Madrid om delat styre. Gibraltar har cirka 32 000 invånare och territoriet är på 6,8 kvadratkilometer. Vid omröstningen om Storbritanniens utträde ur EU röstade 96% av Gibraltars invånare för att stanna kvar i EU.