Sommaren i både Spanien och Sverige är vanligtvis full av otaliga insekter, vissa ser vi som välkomna gäster medan andra är mer ovälkomna.

Många av dem bör vi vara försiktiga med eftersom deras stick kan vara både smärtsamma och för allergiska rent av dödliga. En av de insekter som kan vara ett plågoris är getingen, när den sticker oss så frigörs dessutom feromoner som attraherar andra getingar.

Getingar med sina karaktäristiska gula och svarta färger är mycket mer lysande än biets färger. Det finns även arter med rödaktiga färger t.ex. vissa bålgetingar. Getingarna kan ibland vara aggressiva och de drar sig inte för att sticka eftersom deras stick till skillnad från biets inte förorsakar deras död. Men trots det så attackerar de sällan på egen hand utan bara om de känner sig hotade.

De dyker ofta upp i trädgårdar och på terrasser på jakt efter frukter, frön och till och med efter döda insekter. De har ett mycket gott luktsinne och därför kan de snabbt komma om de känner lukten av kött eller något sött, som till exempel saft.

Men att döda dem är ingen bra lösning för de är trots allt en del av ekosystemet, som ju även vi människor ingår i. De är också ett nyttodjur, fikon pollineras till exempel av getingar. Därför är det oftast bättre att använda metoder för att hålla dem borta och som har visat sig vara förvånansvärt effektiva, men ibland kan man givetvis behöva ta till radikalare metoder.

Lokalisera getingboet.

Att hitta ett getingbo i trädgården eller i hemmet är inte alltid det lättaste, men om du lyckas med det så bör det givetvis tas bort. Det kan i det läget ofta vara klokt, särskilt för den som är allergiker att inte närma sig det, utan att istället kontakta professionell hjälp med att få bort det. I Sverige kan man t.ex. ringa Anticimex, ett internationellt företag som även finns i delar av Spanien. Men det finns fler företag som arbetar med skadedjursbekämpning, i Spanien letar man då lämpligen under rubriken ”Control de plagas” och i den engelsktalande delen av världen är det ”Pest Control” som gäller.

Skrämma bort getingarna.

Ett gammalt knep är att lägga ut vitlök i hörnen på terrasser eller balkonger eftersom lukten av vitlök irriterar getingarna och håller dem på avstånd. (Det lär också vara ett känt motmedel mot vampyrer). Ett annat knep är att plantera lagerträd i trädgården eftersom getingar inte tycker om lukten av lagerblad.

Öltricket

För detta behöver du en plastflaska samt ett öl med en alkoholhalt av minimum 4,7%. Skär av flaskan hals och häll öl i flaskan, tippa sen den avskurna delen i flaskan. Getingarna attraheras av lukten av ölet tar sig in i den konstruerade ”ölfällan” men kan sedan inte ta sig ut. Om getingarna mot förmodan inte skulle dras till fällan då kan det vara så att de inte uppskattar just det ölet. Då får man prova sig fram till vilken öl de tycker om, en metod som brukar benämnas som ”ölprovning”.