Genomsnittsåldern på covidpatienter vid Málagaprovinsens sjukhus ligger på cirka 60 år. Anledningen är att gruppen över 80 år är vaccinerade. Vaccinationen mot covid-19 börjar ge resultat. Samtidigt har dödligheten minskat.
Antalet covidpatienter vid Málagaprovinsens sjukhus ligger i dagsläget på 161 varav 31 vårdas på iva. Endast sex procent av beläggningen utgörs av covidpatienter.

Det kan jämföras med början på februari då provinssjukhusen i Málaga registrerade över tusen covidpatienter.

Totalt för regionen Andalusien minskar antalet covidpatienter på måndagen för sjätte dagen i rad till 1.426. På en vecka är det 106 färre covidpatienter.

Andalusiens hälsoråd Jesús Aguirre (bilden) sa vid en pressträff att covidpatienterna har blivit yngre eftersom de över 80 år har blivit vaccinerade.

På iva vårdas i genomsnitt de mellan 50 till 65 år. De flesta reagerar och tillfrisknar snabbare efter att ha fått vård jämfört med de som är äldre.

Det finns även några över 70 år bland de inlagda covidpatienterna. Anledningen är att de inte har valt att bli vaccinerade. José Luis Velasco, biträdande chefsläkare vid sjukhuset Virgen de la Victoria (Clínico) i Málaga säger till Diario SUR:
– Av 15 covidpatienterna över 70 år hade 14 inte fått vaccinet. När vi har pratat med dem är anledningen att de känner rädsla för att bli vaccinerade.

Det finns dock en åldersgrupp som ännu inte har utvecklat full immunitet. Det är gruppen mellan 60 till 80 år som har blivit vaccinerade med första dosen av Pfizer, AstraZeneca och Moderna för bara några veckor sedan.

Vaccinationen har bidragit till att antalet dödsfall vid särskilt boende för äldre i Spanien har minskat drastiskt. Enligt de senaste siffrorna från i fredags från Imserso så var det bara sju personer vid äldreboende i hela Spanien som avled med covid-19 mellan den 12 till 18 april.

Det kan jämföras med veckan som började den 25 januari då 791 personer avled vid äldreboende i Spanien.

Marcial Delgado, specialist på infektionssjukdomar vid Regionsjukhuset i Málaga (tidigare Carlos Haya) säger till Diario SUR:

– Ålder är den främsta riskfaktorn. De flesta äldre har blivit vaccinerade varför risken föd dödsfall minskar. Vaccinet minskar risken med 95 procent eller bidrar till mildare symptom eller att personen blir asymtomatisk.