Ett förslag från Schweiz miljöminister Simonetta Sommaruga, 62, om att duscha och bada tillsammans vilket skulle bidra till en energibesparing på 15 procent har fått uppmärksamhet i Spanien.

Gemensam dusch på vintern och du spar 15 procent i energikostnader. Det kontroversiella förslaget har orsakat stor uppståndelse på sina håll.

Schweiz miljöminister har blivit tvungen att gå ut och försvara förslaget att en gemensam dusch inte passar alla utan är ett förslag riktat till unga människor.

En reporter vid tv-programmet ”Cuatro al día” i Spanien ville höra hur effektiv åtgärden är och gick in i duschen i en bostad i Valencia med en annan person.

Och förslagen på att spara energi haglar (!) på den europeiska kontinenten.

Här är några förslag att praktisera:

Nyligen föreslog presidenten för den tyska delstaten Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, att en besparingsåtgärd skulle vara att ersätta dusch med våtservetter.

”Människor kan spara pengar genom att använda våtservetter istället för att duscha hela tiden” sa Kretschmann.

För några månader föreslog Ana Botín, styrelseordförande för Banco de Santander, att hon inte tänkte värma upp sitt hus i vinter för att bara hålla 17 grader för att ”hjälpa” Ukraina och uppmuntrade resten av spanjorerna att kopiera hennes gest. Förslaget väckte både upprördhet och misstro mot Botín.

Dagar innan hade EU:s utrikesminister, spanjoren Josep Borrell, uppmuntrat européer att sänka uppvärmningen i vinter.

I somras meddelade den spanska regeringen att de inför en gräns för användning av luftkonditioneringen i företag, butiker, transporter och offentliga platser till lägst 27 grader sommartid och uppvärmning till högst 19 grader vintertid.

Det var två grader mer än Botíns förslag…, kan tilläggas.