Passion för ost från Montes de Málaga är temat för den tredje upplagan av dessa gastronomiska festdagar som utspelar sig i den lilla Andalusiska staden Colmenar i södra Spanien.

Vid detta tillfället kommer stadens barer och restauranger att göra allt för att få besökarna att verkligen uppskatta tapas baserade på hantverksmässigt tillverkad getost av AGAMMA-kooperativet. Cirka ett dussin etablissemang deltar i tapasrundorna som börjar fredagen den 18 oktober och avslutas söndagen den 20 vid middagstid. Det facila priset per tapa är 2 euro och 50 centimos. Som vanligt vid denna typen av gastronomiska evenemang kommer de deltagande anläggningarna att tävla om vilka som har gjort de bästa rätterna. En jury bestående av gastronomiska experter kommer att ta sig runt och utvärdera vad som serveras och det delas sen ut första, andra och tredje pris. Allmänheten kommer att kunna rösta på sina favorit-tapas och den som har provat tapas på minst fem ställen kommer att vara med i ett lotteri med fina priser: Middagar för två, provsmakningar och massor med produkter med varumärket Montes de Málaga.

Förutom tapasevenemanget så kommer det att finnas stånd på Plaza de España med lokala produkter. På samma torg kommer det också att finnas en serie tält med olika aktiviteter kring ost, till exempel guidade provsmakningar av de sex sorters ost som tillverkas av kooperativet samt verkstäder för ostframställning.

Program

Annons

Fredag den 18 oktober 12:00 – 17:00 marknad med lokala produkter och ost.

Lördag den 19 oktober 11:00 – 17:00 marknad med lokala produkter och ost. 12:00 Barnverkstad för handgjord osttillverkning. 13:00 Provning av honung från Málaga samt provning av ost i kombination med honung. 13:30 Demonstration av hantverksmässig osttillverkning ”Hur vi gör Montes de Málaga- ost”. 14:30 Provsmakning av Montes de Málaga-ost.

Söndag den 20 oktober klockan 17:00 Rösträkning samt prisutdelning.

Arrangörer är Agrupación de Ganaderos Montes de Málaga i samarbete med Ayuntamiento de Colmenar, la Asociación de Empresarios de Colmenar ASECOL och med stöd av Sabor a Málaga.

Colmenar är en liten stad med 3.392 invånare, naturskönt belägen 696 meter över havet i bergskedjan Montes de Málaga. Den ligger 32 km från Málaga och 44 km från Vélez-Málaga, buss M-251 förbinder Colmenar med Málaga.

Bildtext: Några av de aktuella ostarna, foto: YouTube, uppladdat av Quesos Montes de Málaga.
Artikel: Jonny Erixon.