I skuggan av händelserna i Katalonien firade Spanien sin nationaldag i går den 12 oktober. Firandet blev intensivare än vanligt och det var mer spanska flaggor än brukligt över praktiskt taget hela landet.

I Madrid var det traditionsenligt nationaldagsparad där kungen och drottningen presiderade. Hela det spanska kabinettet (förutom ekonomiministern, som är på resa) och de flesta av landets politiska ledare fanns på plats. Alla Regionalpresidenterna fanns på plats förutom de från Baskien, Navarra och Katalonien. Faktum är att även politiker som inte har synts till på åratal dök upp för att visa sin enighet.

För att kunna ta emot den i år ökade publiktillströmningen ändrades paradvägen i år till den stora Paseo de la Castellana, rutten var också längre i år, cirka två kilometer.

En smolk i glädjebägaren blev det när ett av de flygplan som deltog i flyguppvisningen, en Eurofighter Typhoon störtade på hemvägen varvid piloten Borja Aybar omkom. För att undvika en katastrof valde piloten att inte skjuta ut sig, han efterlämnar fur och barn som väntade på honom på flygbasen. Nationaldagsfirande gick lugnt tillväga överallt frånsett vissa incidenter i Katalonien. I Barcelona hade Societat Civil Catalana organiserat ett stort nationaldagsfirande, efter den demonstrationen bröt det ut sammanstötningar med katalanska nationalister. Det var riktigt fula scener på ett populärt turistkafé där rivaliserande grupper attackerade varandra med stolar.

Annons

Även högerextrema anti-separatister var ute på gatorna i Barcelona och brände katalanska flaggor. Det förekom också faschisthälsningar från högergrupper som marscherade genom Barcelona. Det var en massiv polisnärvaro i Barcelona för att hålla grupperna isär, en polis uppges ha blivit lätt skadad.

Konflikten i Katalonien

Spaniens regeringschef Mariano Rajoy har gett den katalanske regionalpresidenten Carles Puigdemont två tidsfrister. Han kräver att Puigdemont senast måndagen den 16 oktober klockan 10:00 skall klargöra om han verkligen har utlyst ett självständigt Katalonien eller ej. Om svaret är nej så kommer han inte att ingripa. Om svaret däremot är ja så har han en andra chans att senast torsdagen den 19 oktober klockan 10:00 ta tillbaka sin självständighetsförklaring. Om så inte sker kommer Rajoy då att upplösa det katalanska regionalstyret, enligt paragraf 155 i grundlagen.

Det spekuleras vilt i spanska media om detta för närvarande, vi väljer att avstå från spekulationer och avvaktar först måndagens tidsfrist.