Det var en spektakulär brand som orsakade en enorm svart rökpelare som var synlig på många mils håll. Dessutom var branden farligt nära flygplatsen, flera andra industribyggnader och ett lättantändligt sockerrörsfält.

Branden drabbade en skrotfirma i industriområdet Guadalhorce, skrotfirman var till största delen en bilskrot för personbilar, lastbilar, skåpbilar och släpvagnar. Men där fanns också mängder med annat skrot som tvättmaskiner, motorer, batterier och gasbehållare. Vissa av varorna är klassade som farligt gods, vilket kraftigt försvårade släckningsarbetet.

Nödnumret 112 fick in en stor mängd samtal med start klockan 15:20. Málagas räddningskår skickade alla tillgängliga resurser från stationerna Las Pirámides och Teatinos, totalt fem lag. Infoca (naturbrandförsvaret) inkallades också med tanke på närheten till flygplatsen och sockerrörsfältet.

Lokalpolis och nationalpolis ryckte ut för att göra avspärrningar då området snabbt fylldes med åskådare och arbetare från närliggande företag som letade efter skador på sina byggnader. Det fanns bland annat en kennel på en intilliggande tomt, där ägarna noggrant följde brandens utveckling för att vid behov kunna evakuera djuren.

Annons

Ambulanser och läkare var snabbt på plats för att kunna ta hand om eventuellt skadade brandmän, men det enda de behövde göra var att ta hand om en ung man som hade skadat armen. Branden bedömdes vara under kontroll vid 18-tiden även om eftersläckningen givetvis tog längre tid. Det allvarliga eftermälet:

Branden visade återigen på det faktum att räddningstjänsten i Málaga lider brist på både personal och materiel. När insatsen pågick fanns det för täckning av storstadens säkerhet bara fem brandmän och ett brandfordon kvar att tillgå, något som de flesta bedömare finner helt otillräckligt för en stad av Málagas storlek.

Räddningstjänsten i Málaga har en strejkkommitté och de har varit i konflikt med Málagas kommunfullmäktige sedan 2016 om bristen på resurser. De varnar nu återigen för att bristen på personal och utrustning kan få allvarliga konsekvenser för stadens invånares skydd och säkerhet.

Relaterad artikel från igår: Storbrand i industriområde i Málaga.

Bildtext: Den omnämnda branden, foto: Christer Melkerson.