Den byggdes 1906 som jaktstuga åt markisen Larios och var tillflyktsort när generalen och Frankrikes president, Charles De Gaulle, skulle vila upp sig. Det var i rum nummer 3 han 1970 satt och skrev sista delen på sina memoarer innan han gick bort fem månader senare.

Nu kan sagan Refugio del Juanar i Sierra de las Nieves norr om Marbella vara på väg mot sitt slut. De anställda har gått ut med en kampanj för att informera allmänheten om att den riskerar att stänga. För åtta dagar sedan kom ett beslut från en domstol att den gamla klassiska jaktstugan och vandrarhemmet ska stängas skriver Diario SUR.

Att den riskerar att stängas beror på en gammal konflikt som inte har blivit löst. Från 1965 till 1980-talets mitt ingick Refugio del Juanar i kedjan Paradores Nacionales. Därefter har den gamla jaktstugan modell större och vandrarhemmet drivits av ett kooperativ med en koncession som gick ut 2013.

Refugio del Juanar i Sierra de las Nieves bakom Marbella har under många år varit ett populärt utflyktsmål för många svenskar på kusten. Förutom jaktstugan och vandrarhemmet finns det en restaurang som serverar vilt. I området finns många vandringsleder.