Titta på bilden härintill. Det är Calle Molino de Viento som ligger bara några hundratals meter från Svenska Magasinets redaktion. Den som promenerar över gatan till trottoaren på andra sidan riskerar böter. Anledningen är den perimeterkarantän eller kommunkarantän som regionalregeringen Junta de Andalucia infört sedan igår tisdag.

Beslutet har blivit en snackis i Fuengirola som har vuxit ihop med Mijas. Det beskrivs som en paradox som invånarna numera skämtar om.

Inte minst de som är bosatta på calle Unión. Efter att besökt tobaksaffären Alonso (i Fuengirola) så passar man på att gå över gatan till bageriet panadería Rayo (i Mijas).

I närheten ligger en grönsakshandlare. En av de boende i kvarteret säger till Diario SUR att nu ”har jag tre gånger så långt till nästa grönsaksaffär om jag ska hålla mig inom kommungränsen”.

Alltså det blir betydligt mer rörelser i folkvimlet.

Mijas borgmästare Josele González var på plats under tisdagsmorgonen för att informera de boende. Och frågorna haglade:

”Kan jag gå över gatan för att köpa bröd? Riskerar jag att få böter?”

Borgmästaren svarade med: ”Använd sunt förnuft”, och tillade:

”Jag tänker inte säga till damen att byta affär och behöva gå två kilometer istället för att gå till den som ligger bredvid hennes hus”.

Både Fuengirola och Mijas kommun har begärt hos Junta de Andalucia att kommunerna tillfälligt ska förenas när det gäller möjligheten till rörelse just för att undvika problem och osäkerhet för de boende.

”Vi vill ha ett tydligt svar nu. Det går inte att vänta två veckor. Och enligt de signaler vi fått från Junta de Andalucia är vårt krav rimligt” säger Mijas borgmästare Josele González.

Under tisdagen utdelades inga böter i området varken av lokalpolisen, nationalpolisen eller Guardia Civil skriver Diario SUR.