Produktionen av mousserande viner ökar i provinsen Málaga, delvis till följd av ökad efterfrågan. Bodegas Quitapenas lanserar ett nytt mousserande vin som är gjort på moscatel och salema. Det är en global trend och provinsen hänger på.

Under de senaste två åren har inte mindre än tre mousserande viner börjat att producerats i provinsen Málaga. Först var det Jorge Ordóñez i Vélez Málaga som 2013 lanserade halvsöta Botani Espumoso gjort på moscatel. Ett år senare fördubblade man sin produktion till 80.000 liter mousserande vin.

Sedan kom torra Florestel från bodegas Quitapenas, gjord på moscatel som vuxit vid Almáchar öster om Málaga. Nummer tre var Apiane från kooperativet Agrícola Virgen de la Oliva i Mollina som ingår i gruppen Dcoop. Också gjort på moscatel.

Och nu kommer nästa mousserande vin, ”Tachín”, från Bodegas Quitapenas som grundades 1880 och som nu presenterar ett mousserande halvsött vin gjort på druvorna moscatel och salema.

Annons

”Det kommer att bli ett mycket konkurrenskraftigt mousserande vin. Priset kommer att ligga på mellan 3 till 3,50 euro vilket är mindre än hälften jämfört med dem som finns på marknaden och som kommer från provinsen” säger José Suárez, verkställande direktör vid Bodegas Quitapenas.

Diario SUR skriver att ytterligare ett mousserande vin väntas komma ut på marknaden då bodega Antonio Muñoz Cabrera Dimobe i Moclinejo tänker börja producera.

Franrike producerar mest mousserande vin i världen. 2013 låg produktionen på 3,5 miljoner hektoliter där champagne stod för 15 procent. På andra plats kommer Italien med 3,2 miljoner hektoliter följt av Tyskland med 2,6. Spanien ligger på fjärde plats med 1,8 miljoner hektoliter mousserande vin.