En terroristcell med ”starka paralleller” till de terrorister som nyligen slog till mot tidningen ”Charlie Hebdo” i Paris. Så kommenterar spanska inrikesdepartementet de fyra jihadister som greps av nationalpoliser på lördagen i den spanska enklaven Ceuta i Nordafrika. Polistillslaget går under namnet ”Operación Chacal”.

Spaniens inrikesminister Jorge Fernández Díaz säger:
”De fyra misstänkta jihadisterna bestod av två brödrapar som var starkt radikaliserade och villiga att utföra terrorattacker och även offra sig själva”.

De hade ännu inte rest till Syrien för att ingå i Daesh, känd under namnet islamiska staten, IS, under ledning av Abu Bker Al Baghdadi. De gripna är Farid Mohammed Al Lal och dennes bror Mohammed samt Anwar Alli Amzal och brodern Rodouan.

I brödernas bostäder har polisen hittat skjutvapen, uniformer och specialgjorda kläder för att dölja ansikten.

Annons

Efter attacken i den franska huvudstaden har inrikesdepartementet höjt nivån för terrorbrott i Spanien från en hög nivå 2 till nivå 3 av lägre graden. Under fjolåret 2014 arresterade spanska säkerhetsstyrkor 40 misstänkta jihadister många tack vare samarbete med Marocko.

Gårdagens gripanden den ökända stadsdelen El Príncipe Alfonso i Ceuta är de första i Spanien efter terrordådet i Paris. De fyra gripna överfördes till Madrid under natten rapporterar den spanska dagstidningen ABC.