Fuengirola kommun satsar 19.500 euro på en staty av Reyes Católicos, de katolska monarkerna. Oppositionen anser att det är ett slöseri med pengarna medan de styrande anser att det är en turistinvestering skriver dagstidningen La Opinión de Málaga.

På torget framför kommunhuset kommer det att placeras en skulptur av los Reyes Católicos, det vill säga Fernando II av Aragonien och Isabel I av Kastilien. Inte helt oväntat kommer det kritik från Izquierda Unidas José Miguel López som menar att kostnaden, 19.500 euro, är att slänga pengar i sjön. Lika kritisk är socialdemokraten Juan Pedro Álvarez.

De styrande i kommunen värnar å andra sidan om landets rika kulturarv. Den 7 augusti som är årsdagen då de katolska monarkerna återerövrade borgen Sohail (1485) sa borgmästaren Esperanza Oña att en skulptur kommer att placeras framför kommunhuset för att hedra det katolska kungaparet Fernando och Isabel.

”Vi vill erkänna dem som en viktig och grundläggande del av vår historia, inte bara i Spaniens historia, utan även för vår stad” säger borgmästaren.

Det blir en bronsstaty på tre meter som placeras i mitten på torget framför kommunhuset. Skulpturen är gjord under ledning av Rosario García.