Kommunen blir den första längs den västra delen av Solkusten som tar till så drastiska metoder. 

Det innebär att flera hushåll och affärsverksamheter blir utan vatten nattetid. 

Gestagua, företaget som tillhandahåller vatten i Fuengirola, sänker vattentrycket från och med måndag nästa vecka. 

Det innebär att flera hushåll och kommersiella verksamheter kommer att vara utan vatten från 00.00 till 07.00. Det gäller främst byggnader utan en egen vattentank men också hus i de delar av kommunen som är belägna högre över vattenytan. 

Annons

Enligt stadshuset finns det just nu ingen prognos på hur många hus som kommer att påverkas. 

“Detta är inte ett beslut som vi tycker om att fatta, men vi har inget annat val eftersom det inte har regnat tillräckligt mycket,” sade rådmannen för infrastruktur José Sánchez. Han påminde också om de restriktioner som redan gäller sedan i somras och de kampanjer för att öka medvetenheten som stadshuset har implementerat innan de nådde denna punkt. 

Enrique Sánchez, chef på Gestagua, har sagt att företaget undersöker möjligheten att borra för att komma åt vatten som finns långt under stadens mark. 

Vattentank

José Sánchez lade stor vikt vid att ha en egen vattentank eftersom “endast de som har en tank kommer att ha tillgång till vatten under natten”. Därför rekommenderar han de som saknar en sådan att installera en och alla som har en att kolla att den är i gott skick. 

Han påminde också att alla som bedriver hotell- och restaurangverksamhet är skyldiga att tillgodose vatten under dygnets alla timmar. Något som man tror att många inte efterföljer. 

Han uppmanar också befolkningen att inte lagra vatten i onödan. “Om man gör det skadar vi dem som inte har vattentankar och det kommer att innebära att nästa åtgärd blir ännu kraftigare. Det är av högsta vikt att vi alla konsumerar vatten ansvarsfullt och följer råden från Gestagua och kommunen”. 

Han tillade att lokalregeringen i Andalusien arbetar med Acosol (ett annat företag som tillhandahåller vatten) för att skynda på andra lösningar och förbättra den befintliga infrastrukturen. 

För att lindra skadan på Fuengirolas kommersiella verksamhet kommer vattentrycket inte att sänkas under lördagsnätterna.