Säg Barbadillo till en spanjor och du får tillbaka ett: ”Aaaah, vino blanco!” Castillo de San Diego är landets mest konsumerade vitvin och produceras vid Bodegas Barbadillo i Sanlúcar de Barrameda i Cádizprovinsen. Det förmånliga priset, ca 3,70 euro, tilltalar många. Castillo de San Diego, som också är namnet på den gamla delen av Sanlúcar de Barrameda, görs på druvan Palomino, är folkligt och lättdrucket. Och billigt. 86 poäng och fyra stjärnor i senaste vinguiden Guía Peñín. Det räcker till betyget ”bra”.

I genomsnitt säljs sex miljoner flaskor om året!

Manzanilla
Bodegas Barbadillo är inte bara Castillo de San Diego. Här produceras utsökt Manzanilla i Sherrytriangeln. Manzanilla är den lättaste vinstilen inom Sherry men hamnar under fino, torr Sherry.

Barbadillo, fem kilometer från havet, består av 17 byggnader. Det är som en egen liten stadsdel. Och vinerna byter plats under kontrollerade former allteftersom de lagras och utvecklas. Vissa tunnor står utomhus, andra inomhus.

200 år
För 200 år sedan inledde Don Benigno Barbadillo och Don Miguel López Barbadillo verksamheten. De hade inte en aning om vilken framgångssaga detta skulle bli.

Den första Manzanilla kom 1827 under namnet Diviana Pastora. Och den såldes på flaska vilket var ovanligt på den tiden då sherry såldes på fat.

Bodegan som nu drivs av sjunde generationen äger vingårdar på flera platser i Spanien.

Vintips
Jag är mycket förtjust i kylskåpskalla Manzanilla från Bodegas Barbadillo. Så när min kollega Madeleine Öberg nyligen besökte bodegan skickade jag med en beställning. Så denna gång under ”vin-jetten” (!) ”Fredagsvinet” håller vi oss till Barbadillo och Manzanilla. Och kom ihåg! Den ska vara kylskåpskall.

Arboledilla Levante
En mycket prisvärd Manzanilla från Sanlúcar de Barrameda som åldrats mellan 5 till 6 år. Komplex med mineraltoner, kraftfull, fräsch och elegant. 95 p och fem stjärnor i Guía Peñín. 9,33 euro.

Pastora Pasada en Rama
Härlig sälta och mineraliska fräschör. Doft av torkade frukter och örter. Fyllig, välsmakande, gläder gomseglet. 10,43 euro (37,5 cl).

Solear en Rama saca de verano 2021
En fantastisk manzanilla, ljusgul och dofter av torkade frukter. Kraftfull, balanserad, smakrik med sälta. 96 poäng i Guía Peñín. 10,43 euro. (37,5 cl.).

Solear
Bodegans flaggskepp med sina mineraltoner och förnimmelser av örter och kryddor från bergen i kombination med en korg gröna äpplen och sälta från havet. 92 poäng och fem stjärnor i Guía Peñín. 6 euro.

Trevlig helg med Din Manzanilla!

Vintips regelbundet under hashtag #spanskaviner

Läs mer om Sherry:

Fino! – Om sherry, världens bästa vin

Sherry och andra sherrystilar från Andalusien

Unik kombination skapar Sherry

Kommande vinresor

Ny resa i Andalusien: Kultur, vin och vilda tjurar 13 – 15 oktober 2021

Vinresa till La Rioja, Cigales och Ribera del Duero (1 till 5 oktober 2021)