Vinskörden inleddes i slutet på juli och på måndag är det La Noche del Vino i Cómpeta. Flera små byar och samhällen med vinproduktion håller sina vinfestivaler de närmaste veckorna.

Det är sång, dans och det trampas vin. Glädjens tid är här.

På måndag den 15 augusti som är helgdag väntar den 47:e upplagan av La Noche del Vino i Cómpeta. Tusentals liter moscatelvin kommer att rinna nerför torra strupar medan det sjungs och dansas längs trånga gator och gränder.

– Det är i Axarquía som vinskörden inleds först i Europa. Så har det varit i generationer. Jordbrukare har producerat russin och vin under lång tid och detta vill vi uppmärksamma, säger ordföranden vid kommunernas samfällighet, Mancomunidad de Municipios, på Costa del Sol Axarquía, José Juan Jiménez.

Annons

Cómpeta är moscateldruvans epicentrum med sitt vackra läge nära naturparken där bergskedjorna Sierras Tejeda, Almijara och Alhama möts. Här finns spännande historia, bra gastronomi och flamenco.

Andra datum att skriva in i kalendern är Fiesta de la Vendimia i Manilva på västra Costa del Sol som hålls veckoslutet den 3 och 4 september.

Läs mer: Projekt ska skydda vinodlingarna vid Manilva

Det andra veckoslutet i september är dags för Feria de la Vendimia i Mollina norr om Antequera. Festligheterna arrangeras på Plaza de Atenas. I Mollina finns flera trevliga bodegor som La Capuchino, Cortijo la Fuente och Carpe Diem.

Veckans vintips

Nebla Garnacha 2019

Producerat vid Vicente Gandia i Valencia på den saftiga druvan Garnacha. Runt och lättdrucket med viss kryddighet, moget och välsmakande. 88 poäng och fyra stjärnor hos Guía Peñín. Pris: 5,99 euro.

Don Jacobo ecológico 2020

Bodegas Corral i La Rioja ingår i höstens vinresa med Svenska Magasinet. Här görs flera trevliga och bra Riojaviner. Detta vin görs på den vita druvan Tempranillo blanco. Härligt sommarvin med dofter av tropisk frukt, vita blommor, banan, smak av citrus och tropisk frukt. Pris: 7,25 euro.

Navajas Crianza 2017

Ett tips för er som är i Sverige och vill ha en klassisk Rioja för ett rimligt pris. Vinet är producerat vid BodegasNavajas på Tempranillo. En klassisk, prisvärd (95 SEK), smakrik, ekig Rioja med viss kryddighet. Årgång 2016 kostar 4 euro i Spanien, 87 poäng och fyra stjärnor i Guía Peñín.

Fler vintips regelbundet under hashtag #spanskaviner

Häng med på vinresa i höst! Läs mer här:

Vinresa till La Rioja, Cigales och Ribera del Duero (30 september till 4 oktober 2022)