Fredagsvinet: Vinet experterna sågar

av | aug 21, 2020 | Nyheter

Vi har känt till ekologiska viner i ett antal år. Senare kom naturviner. Så nyligen dök Cameron Diaz upp med ”clean wines” eller ”vinos limpios”. Räcker det inte med ekovin eller naturvin? Nu en kombination av kändisvin och ”clean wines”. Vad är ”vinos limpios”? Av Ola Josefsson

”Vinos limpios” har hamnat på tapeten. Men vinkritiker som Mikael Mölstad i Svenska Dagbladet och Andrew J. Linn i Diario SUR sågar. Rejält.

Cameron Diaz och vänninan Katherine Power har lanserat två viner under märket ”Avelina”: Ett vitt och ett rosé. Vinet lär kosta 24 dollar i USA. Det är inte känt vilken vingård som ligger bakom vinet. Det spekuleras i brittisk press att druvorna är från Katalonien.

”Om du inte dricker ekoviner så dricker du vin med bekämpningsmedel” säger Cameron.

Clean wines har funnits ett antal år i USA. Och är ett stort bedrägeri. Vinet framställs som rent, hälsosamt och utan tillsatser.

Men i verkligheten är det tvärtom.

Majoriteten av dessa viner består av färgämnen, konserveringsmedel, stabiliseringsämnen, koncentrat och tillsatt socker.

Det som vi normalt saknar i ”vanliga” viner. I naturviner är allt detta förbjudet förutom svavel.

Lägg till industrijäst och ett antal andra tillsatser som normalt finns i vin. Men i det är fallet blir allt bara märkligt med tanke på beteckningen ”clean wine”.

Faktum är att det inte finns någon officiell definition på vad ett ”clean wine” får innehålla och vad det inte får innehålla. Här handlar det om ett kommersiellt jippo i kombination med kändisskap.

Under flera år har det rests krav på att viner ska ha innehållsförteckningar. Vad jag vet ska en lagändring vara på väg inom EU där producenter tvingas att ha innehållsförteckning på etiketten.

Och det är bra. Så att kändisjippo som ”clean wine” blir avslöjade.

Vin är inte någon industriprodukt. Det är en måltidsdryck som utvecklat sig naturligt där druvan och växtplatsen är grunden.

Att det sedan finns producenter som tillför x-antal tillsatser är inget annat än bedrägeri.

Veckans vintips

Juan Gil Etiqueta Plata/Silver Label 2017
Nu snackar vi höjdarvin. Från Bodega Juan Gil i distriktet Jumilla nära Costa Blanca och på druvan Monastrell. 94 poäng i vinguiden Guía Peñín och fem stjärnor som betyder excellente. Fruktigt, viss fatkaraktär (franska), söta tanniner, balanserad lång eftersmak.
Pris: 10,50 euro. (Carrefour)

Vega del Geva Crianza 2017
Produceras vid Bodegas Pérez Hidalgo i Álora på den spanska Solkusten. Är den bästa vinproducenten som ligger närmast sandstranden brukar jag säga. Jag har druckit deras crianza regelbundet varje år sedan 2011. Vid flera tillfällen har de fått utmärkelsen ”bästa butiksvin” i Spanien.
Årgång 2017 är lika stabil och pålitlig som tidigare. Shyrah 40%, Cabernet Souvignon, 35%, och Merlot 25% har skapat detta vin med nyanser av vanilj och en kryddig struktur av peppar, eukalyptus, fänkål och rosmarin.
Pris: 8,95 euro. (Carrefour)

Fler vintips
På Twitter hashtag #spanskaviner

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson