Leende gör människor vackra. Och att inmundiga ett gott vin gör att ansiktet spricker upp. Ni vet ett sådant där fantastiskt vin som får gomseglet att svaja, ett vin med smak och doft av en ängel i sammetsbyxor.

Ett gott vin gör att vi blir glada. Nu ska vi även varna för att man kan bli lite väl glad i hatten. Så balans och måttlighet rekommenderas.

Det är inte bara vin i sig som ger oss vackra leenden. Den nyttiga ingrediensen och skönhetsprodukten som finns i rödvin är resveratrol.

Faktum är att resveratrol har blivit en rejäl snackis i skönhetsbranschen. De senaste månaderna vi sett stora annonser i spansk press om skönhetskrämen Caudalie Resveratrol.

Skönhetsmagasinet Femina uppmärksammade för några år sedan hemligheten med det supernyttiga ämnet resveratrol som pekas ut att ligga bakom den franska paradoxen.

Det är en teori om att människor i södra Frankrike håller sig friska, vackra och slanka och har lägre förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar tack vare sitt stora intag av specifika sorters rött vin som innehåller mycket resveratrol.

Vad var förklaringen till den franska paradoxen? Bland annat att befolkningen i regionen hade en lång och kontinuerlig konsumtion av rött vin. Vindruvsskalet är en naturlig källa till resveratrol. Det gör att vin till en viss mängd innehåller resveratrol.

Det forskas en hel del i vilka effekter resveratrol har på hjärta och kärl, hjärnans funktion, cellers regenerering, blodsockerreglering, hud, hår och åldrande.

Självklart har ett hudvårdsföretag i ett av världens största vinländer nappat på idén. Caudalie har specialiserat sig på Vinotherapie och producerar hudvårdsprodukter som utnyttjar extrakt från druvor och vinrankor. Det har blivit känt som Vinotherapie Spas.

Så vad är då Resveratrol? Det är en växtpolyfenol som fungerar som ett försvar mot yttre stress som till exempel svampangrepp och skadliga bakterier. Enligt Femina finns det 8.000 publicerade studier som visar på en hel rad med olika områden där ämnet tros ha en positiv hälsopåverkan.

Hälso- och skönhetsfördelarna står på rad som ökad energi, jämnare, finare hud och starkare naglar.

Dessutom finns det fler hälsofördelar enligt studier vid Washington State University och Harvard Medical School. Som att två glas vin på kvällen kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Återigen antioxidanten resveratrol som förvandlar det dåliga vita fettet till bra brunt fett som är lättare att förbränna. Harvard-studien, som har följt 20.000 kvinnor under 13 års tid, förtydligar den rätta mängden två glas vin varje kväll för att minska risken för övervikt med 70 procent.

Anledningen är att resveratrol hjälper mot sötsug som i regel är som störst på kvällen.

Nu ska vi tillägga att det finns kalorier och alkohol i vin. Den nyttiga antioxidanten resveratrol finns också i röda ätdruvor, jordgubbar och blåbär.

Vintips
Här är några viner jag blir glad av.

Rectoral de Amandi 2018
Från Bodegas Gallegas i Ribeira Sacra på min favoritdruva Mencia. Kanske Spaniens bästa blå druva. Härlig friskhet, hög syra, elegant strävhet. Liknar Cabernet Franc. Prisbelönt, bra betyg i Guia Peñín.
Och ett pris som gör mig glad: Bara 5,25 euro.

Tarima Hill 2017
Producenten Bodegas Volver ligger i Sierra de la Sima i hjärtat av Alicante. Ännu ett vin framställt på druvan Monastrell. Det här är riktigt trevligt vin. 91 poäng och betyget exelente i vinguiden Guía Peñín. 9,95 euro. Detta är glädje och full harmoni.

Vinerna hittar du på Carrefour.

MER OM VIN HITTAR DU HÄR:

Vacker av vin och resveratrol
Vin från Manilva och Mallorca
Vin motverkar förkyning
Snyggare och charmigare av vin
Rödvin förbränner fettceller
Vintips: Hjälper dig att gå ned i vikt