Sitta med ett gott vin och studera vinguider tillhör livets goda. Göra djupdykningar i vinets värld och få tips om bra viner bidrar till nya spännande upptäckter. Ett nytt år betyder nya upplagor av vinguider. Vinjetten Fredagsvinet är tillbaka och vad passar inte bättre än att berätta att flera nya vinguider för 2022 har kommit ut på marknaden.

Här är tre guider som du kan köpa i närmaste bokhandel i Spanien. I Fuengirola kan du bland annat hitta dem i Ulla Ljungströms bokhandel Teseo på avenida Juan Gómez Juanito 15.

Den spanska vinguiden Guía Peñín 2022 bedömer inte mindre än 9.400 viner från 2.000 bodegor. Det är ett klassiskt lexikon som utkommer varje år som jag själv har jag svårt att vara utan.

Förutom omdömen och priser innehåller boken kartor, adresser och mängder av nyttig information kring jordmån, klimatzoner, druvor och årgångar. Det är inte svårt att gotta ned sig i detta lexikon. Pris: 22 euro.

Los Super Vinos 2022 är en annan trevlig guide. Inte minst för de som till vardags köper vin i vanliga livsmedelsbutiker i Spanien. Författaren Nuria Poveda Balbuena har plockat ut de 80 bästa vinerna för under 6,99 euro. Plus 30 Megavinos för mindre än 14,95 euro.

Det handlar alltså om Spaniens vanligaste viner som går att hitta i de flesta livsmedelsbutiker. Kan dock poängtera att utbudet kan skilja sig en aning åt beroende på om du köper vin på Mallorca, Costa Blanca, Costa Tropical, Costa del Sol eller på Kanarieöarna. Men i stort finns dessa totalt 110 viner över hela Spanien.

Är det möjligt att hitta ett bra vitt vin för 1,15 euro? Och i vilken butik hittar köparen det vinet? Och vilket rödvin för 3,99 euro kan få vinexperten att höja på ögonbrynen och utbrista: Vad gott! Vinguiden Los Super Vinos 2022 kostar 15,90 euro.

Guía Vinos Gourmets 2022 är den 37:e upplagan sedan starten och en av de mest kompletta. Blindprovning ligger bakom resultatet där 3.460 viner bedöms med egenskaper och pris. Ytterligare 2.501 viner får mer utrymme med kommentarer. Totalt finns 1.107 vinproducenter i boken. Tips på 205 vinshopar och karta över 129 vindistrikt ingår också.

Viner från Málaga som ingår är Yo Solo 2018 från producenten La Melonera. Den torra trasañejos de Málaga Virgen från Dimobe samt deras söta Moscatel Don Salvador, Arcos de Moclinejo och Pajerete de Dimobe. Tres Leones och Pedro Ximénez Don Juan från producenten Málaga Virgen finns också med.
Guía Vinos Gourmets 2022 kostar 20 euro.

Vintips
Jag tillbringade några veckor i Sverige vid årsskiftet. Där jag träffade Rubén Sanz Ramiro från Aranda de Duero i Burgosprovinsen i regionen Castilla y León har gjort. Han har blivit vald till Sommelierernas Sommelier i Sverige för femte året i rad. Han tipsar även Svenska Magasinets läsare om några bra viner att hålla utkik efter.

Det blev ett antal besök i monopolbutikerna Systembolaget. Så här några sköna tips på spanska viner du hittar i Sverige. Och två av dem med kvinnor som vinmakare.

horizontal

Martinet Bru 2019 från producenten Mas Martinet i Priorat i Katalonien. En av landets mest kända kvinnliga vinproducent, Sara Pérez, ligger bakom denna härliga skapelse. På 50% garnacha, 15% cariñena, 15% syrah, 10% cabernet sauvignon och 10% merlot. Viss fatkaraktär med inslag av plommon, mörka körsbär, hallon och vanilj. 239 SEK.

Maruxa Mencía 2020 från producenten Virgen del Galir i distriktet Valdeorras. På min favoritdruva Mencía som sällan gör mig besviken. Härlig frukt i kombination med varma kryddor och viss pepprighet. Underbart vin. 129 SEK.

Winemakers Stories från Celler de Capçanes som funnits sedan 1933 med hundraåriga vinodlingar i distriktet Montsant som blev eget 2002. Här kombinerar man högteknologisk utrustning med traditionellt hantverk. På Garnatxa negra, cariñena och Cabernet Sauvignon, sju månader fatlagring. Vinmakare är Spaniens och en av världens bästa kvinnliga, Anna Roviera. Bra frukt, medelfylligt med elegans och mineral. 139 SEK.

Fler vintips hittar du regelbundet under hashtag #spanskaviner