En dag tidigare än normalt. Vinjetten Fredagsvinet på en torsdag tillhör ovanligheterna. Anledningen är midsommarhelgen. Prognosen lovar höga temperaturer både i Spanien och Sverige. När det gäller sammetsljumma kvällar ligger Spanien före.

För mig är varma sommarkvällar vid Medelhavet lika med Fino och Manzanilla. Kylskåpskall torr sherry gör sig bäst på sommaren. Det är komplext, smakrikt och aromatiskt.

Ifjol vid den här tiden kontaktade jag Johan Franco Cereceda som är Sveriges främsta kännare av spanska viner. I över 30 år har han arbetat som vinskribent, vinlärare och föreläsare. Han rekommenderade då en Manzanilla till Midsommarhelgens sill.

Våga testa en härlig Manzanilla till det svenskaste vi har – sill. Vinet med sin sälta och sin mineraliska fräschör är som skapt för den feta, salta delikatessen. Servera vinet kylskåpskallt och sillen med kokt potatis. En riktig höjdare där det bästa av Spanien och Sverige möts. Och där båda vinner. Och gärna en Barbadillo Pastora en Rama. Sa Johan Franco Cereceda den gången.

Och det finns inget skäl att ändra på det tipset.

Personligen har jag hittat några som jag vill rekommendera.

Coquinero Fino en Rama

På Palominodruvan och producerad vid Osborne. En fantastisk sherry med minimal filtrering, bröd- och jästtoner, en viss beska och kryddighet. Djup, fyllig, komplext. Det kan inte bli så mycket bättre. 92 poäng 3 stjärnor i vinguiden Guía Peñín. Pris: 16,90 euro

Frasquito Original

Familjeägda bodegan González Palacios i Lebrija startade 1960. Här tillverkas mycket trevligt. Är du på väg till Sevilla så ta en sväng hit. Du blir inte besviken.

En kylskåpskall Frasquito Original på Palomino har blivit en av mina favoriter. Den är gjord enligt criaderas som är typiskt i Jerez. Härliga aromer av jäst och bröd. Lätta bittra inslag och sälta. 7,90 euro.

Nebris Palomino 2019

När vi ändå är inne på producenten González Palacios i Lebrija så låt oss även slå ett slag för detta trevliga vita vin också på Palomino. Halmgul, med doft av jäst, äpplen och mineraler. Friskt, fruktigt och brödtoner. Lagrad i 15 månader i gamla sherryfat. 22 euro.

Här några fler tips till sillen:

Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda

Bodegas Barbadillo (de gör 70 procent av all Manzanilla) gör Solear. En Manzanilla som fått 92 poäng i Guía Peñín och fem stjärnor. Pris: 6 euro.

Montilla-Moriles

Fino Eléctrico är 100 procent Pedro Ximénez. En av de bästa torra Montilla-Moriles jag smakat. Produceras vid bodegas Toro Albalá i Aguilar de la Frontera (Córdoba). Pris: 15,85 euro.

Málaga y Sierras de Málaga

Don Pepe de Cortijo La Fuente, Pedro Ximenez seco. Också en personlig återkommande favorit och prisbelönt sherrylikande vin som jag bara inte kan sluta att älska. Torrt vin gjort på 100 procent Pedro Ximénez. Ska serveras vid sex grader. Pris: Ca 5,90 euro.

Läs mer: FINO! – OM SHERRY, VÄRLDENS BÄSTA VIN

Den som vill veta mer om Sherry bör köpa boken ”Fino! Världens bästa vin”. Perfekt sommarläsning i år. Johan Franco Cereceda skriver på ett fascinerande sätt om Sherry och väver in kultur och historia.

Läs mer: UNIK KOMBINATION SKAPAR SHERRY

Fler vintips regelbundet på hashtag #spanskaviner