Som vinälskare dessa dagar när coronaviruset Covid-19 härjar i Europa kan man inte låta bli att tänka på när vinlusen phylloxera som ingår i familjen dvärgbladlöss drabbade Spanien. Skadeinsekten hade av misstag kommit till Europa från USA. Den slog till på 1860-talet i Frankrike och spred sig till Spanien och Costa del Sol 1876. Av Ola Josefsson

Även vinstockar kan drabbas av ”virus”. Så var det i slutet på 1800-talet. Stigande temperaturer i slutet på det århundradet gjorde att vinlusen stortrivdes med stora förluster för kustens vinnäring som resultat.

Den hade kommit till Europa från USA med importen av amerikanska druvsorter. De amerikanska rötterna var resistenta mot vinlusen, något som de europeiska inte var. Räddningen blev när vinproducenter började ympa europeiska vinrankor på amerikanska vinstockar.

Men på bara några årtionden slog vinlusen ut Europas vingårdar.

Annons

Nu vet vi att Europas vinproducenter reste sig och Frankrike, Italien och Spanien dominerar vinvärlden.

I dessa coronatider är det inte så enkelt att ta sig runt och köpa favoritvinor. Kanske du brukar göra precis som jag, besöka vinproducenter i Spanien och köpa hem några trevliga buteljer. På grund av det nationella nödläget så stannar vi hemma.

Så går det att hitta hyffsade viner på nära håll?

Här kommer några tips inför helgen på bra viner som du hittar i närmaste matbutik eller kvartersbutik:

Coronas 2017 Tempranillo ekologiskt (rött)
Kanske du i dessa dagar får rysningar när du tänker på vinet från den ansedda producenten Torres. Faktum är att det är värt att prova. Ett mycket trevligt ekologiskt vin. Fruktig balanserad smak med inslag av fat, körsbär, vanilj och lite kryddiga toner som avslut. Pris: Ca 6,70 euro

Los Frontones Crianza 2010 (rött)
Från Bodegas Excelencia i Ronda. Framställt på druvorna Syrah (28,40%), Cabernet Franc (21,36%), Cabernet Sauvignon (20,40%) och Tempranillo (28,40%). Körsbärsröd färg med kant av granatäpple. Tolv månaders lagring på ekfat. Kryddigt och mustigt med mogna behagliga tanniner, torkade örter. Elegant vin till kötträtter och även till vilt och ostar typ ”quesos semicurados”. Ett av de bästa vinerna från Málaga. Flera utmärkelser. Fantastiskt jobb av vinmakaren Juan Manuel Vetas. Pris: 9,20 euro.

Federico Paternina Verdejo 2018 (Vitt)
Från Marqués d la Concordia i Rueda. Klassisk Verdejo med nyanser av fläder, citrus och vissa mineraltoner. Utmärkt till stekt kummel. Pris: 6,50 euro.

Bajoz tinta de Toro 2018 (rött)
På Tempranillo från Pagos del Rey i Zamora i Toro-distriktet. Ett bra vin med rätt struktur, körsbärsröd färg, fruktigt och kryddiga toner. Pris: 4,50 euro

Cortijo La Fuente Afrutado Seco (vitt)
Från Cortijo La Fuente i Mollina norr om Málaga. På druvorna Moscatel de grano menudo (den äldsta och renaste sorten av Moscatel) och Pedro Ximenez. Doft av vita blommor, exotiska frukter. Fräsch, torr och fruktig smak. Pris: 5,90 euro.

Fler vintips hittar du här