Att resa runt i Spanien, titta, smaka och dofta på vin tillhör livets goda. Och aldrig har väl lusten varit så stor som just nu. Nedstängningar och perimeterkarantän hit och dit under ett års tid gör att vi bara längtar så mycket efter nästa vinresa. Svenska Magasinet planerar för flera resor från i höst. Ruta del vino de Ronda y Málaga som ingår i landets vinturismsatsning Acevin har förnyat sin licens för att ingå i Spaniens vinrutter. Totalt är det 20 vinproducenter som är med i Acevin (Asociación española de ciudades del vino).

På webbplatsen acevin.es hittar du många spännande vinrutter. KLICKA HÄR

För oss som bor på Costa del Sol är det ett vindistrikt som ligger på nära håll och dessutom i provinsen Málaga. Dessa 20 bodegor som ingår i vinrutten runt Ronda går att besöka.

Landets vinproducenter har upplevt ett tufft år med covid-19-pandemin. Stängda barer, tapasbarer, restauranger och få utländska turister har bidraget till fallande försäljningssiffror.

Annons

Även om vi som är bosatta här köper hem vin till middag och fest är den utländska turismen oerhört viktig för vinindustrin.

Att besöka en lokal bodega är guld värt för de hårt prövade vinproducenterna.

Svenska Magasinet planerar för en vinresa till La Rioja, Cigales och Ribera del Duero den 1 till 5 oktober 2021. Det blir åttonde gången vi arrangerar resan som brukar bli fullsatt. Guide på femdagarsresan är Siv Ling.

Information och anmälan: KLICKA HÄR

Vintips
För två veckor sedan berättade jag om flera tips som kommit in från läsekretsen. Och fler vintips har kommit. En av dem är Richard Nordgård på Costa Ballena i provinsen Cádiz som skriver:

”Alltid trevligt och inspirerande att läsa dina vintips! Emellertid har du missat Spaniens bästa och mest prisvärda vin: Taberner från Huerta de Albalá nära Arcos de La Frontera. Kostar cirka 19 euro. De har även ett fantastiskt prisvärt och mycket lite billigare vin: Barbazul. Finns både rött och vitt, cirka 9 euro. Vill du slå på stort finns även Taberner no.1, cirka 100 euro. Prova, du blir såld!”

Jag lovar, det ska jag göra. Jag har redan farit runt och letat i min närmaste omgivning och hittade Barbazul. Det var ett vin jag rekommenderade 9 juni 2020 och som går att hitta på Carrefour.

Barbazul 2017
Från Huerta de Albalá i Arcos de La Frontera i provinsen Cádiz på Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon och den lokala druvan Tintilla de Rota. Kryddig, välsmakande, mogen med toner av vilda örter. Bra syra och fin frukt. 7,95 euro.

Dehesa La Granja 2015
På Tempranillo från Familia Fernández Rivera i Vadillo de la Guareña (Zamora). Mycket kropp, mogna behagliga mjuka tanniner, kryddor och smakrikt till fredagsmysets tapas. Pris: 9,50 euro.

Raimat Abadia 2018
En gammal klassiker som håller än. På Cabernet Sauvignon och Tempranillo från Raimat och distriktet Costers del Segre. Ett bra fylligt smakrikt vin. Namnet från katalanskans raim=druvor och mat=hand. Grundat av familjen Raventos 1920. 7 euro.

Flor de vetus 2017
På Tempranillo från Bodegas Vetus i distriktet Toro. Körsbärsröd färg, lila kant, doft av röda frukter med kryddiga nyanser, välsmakande, fruktigt och bra syra. 91 poäng i Guía Peñín vilket betyder excelente. 9 euro.

Har du tips på vin du vill rekommendera? Du är välkommen att skicka en e-post till: ola@svenskamagasinet.nu

Fler vintips hittar du på #spanskaviner