Ett av nöjena med att resa är att hitta lokala viner som överraskar. Precis som spanska fastlandet har vinnäringen på Kanarieholmarna utvecklats. Numera hittar vi även en del viner från de soliga öarna i vinshoppar, så kallade vinotecas, på fastlandet och via Systembolagets sortiment. På Lanzarote, Gran Canaria, Teneriffa, La Gomera, El Hierro och La Palma produceras det vin med egna DO (Denominación de Origien) och ursprungsmärkning. På Teneriffa ligger vindistrikten Tacoronte-Acentejo och Valle de la Orotava med egna DO.

La Palma
Senaste veckan har jag inte kunnat låta bli att tänka på La Palma. Den vackra gröna ön som ligger längst ut i Atlanten av Kanarieöarna, och som just nu drabbas hårt av vulkanutbrott.

1989 besökte jag vinodlingar i El Hoyo de Mazo och Fuencaliente på södra delen. Vinet på södra delen av ön smakar bättre på grund av fler soltimmar och torrare luft. 2019 producerades det 478.670 liter vin på ön. Det finns 502 hektar vinodlingar och 19 vinproducenter på La Palma.

Ett av höjdarvinerna är Mission Grapes Listán Prieto från 2017. Vinet görs på druvan Listán Prieto som också heter Listán Negro på Kanarieöarna. Troligtvis tog spanjorerna med sig druvan efter Columbus upptäckt av Nya världen. DNA-analyser visar att i USA heter druvan Mission, i Chile País och i Argentina Criolla.

Annons

På Kanarieöarna trivs Listán Negro alldeles utmärkt och ger fruktiga, mjuka och medelfylliga viner.

De vita vinerna på Kanarieöarna görs i regel på druvan Listán blanco som ger friska viner vid odlingar på hög höjd. Det finns vissa likheter mellan Listán blanco och Palomino som vi känner till från Cádizprovinsen.

El Grifo
En annan populär grön druva på främst Lanzarote är Malvasia. Den som älskar vin men ännu inte har druckit en El Grifo Malvasía Seco Hacienda bör genast beställa en eller ett par buteljer. I senaste utgåvan av Guía Peñín får det 90 poäng och fem stjärnor. Priset ligger på 8,95 euro. Mycket vin för lite pengar när vi talar höjdarviner.

Bodegas El Grifo (bilden) är den äldsta bodegan på Kanarieöarna och den femte äldsta bodegan i hela Spanien. Här har gjorts vin sedan 1775. De tar emot besökare alla dagar i veckan mellan klockan 10.30 till 19.

Befinner du dig på Gran Canaria så titta efter Cruz Crianza som produceras av vinproducenten Ventura i Santa Brígada. Ett vin som är gjort på listán negro med ständigt höga betyg.

Vintips
Så några vintips för dig som bor i Sverige eller Spanien. Kan du inte hitta vinerna i din lokala vinshopp, vinoteca, eller Systembolaget, googla så hittar du producenten och kan beställa via nätet.

En av mina röda favoriter från Kanarieöarna är 7 fuentes 2018 från den familjeägda bodegan Suertes del Marqués. Sedan 2006 har de producerat vin i den gröna vackra dalen Valle de la Orotava som ligger ovanför Puerto de la Cruz och nedanför Spaniens högsta berg Teide. Här odlas de lokala druvorna Listán negro, och Tintilla som är en druva som gärna blandas med just den förstnämnda. Här är det mycket frukt, ett behagligt mjukt och medelfylligt vin med inslag av körsbär, rosépeppar och örter. Den finns även på Systembolaget och kostar där 169 SEK.

Lágrima de Malvasía, Blanco Seco på druvan Malvasía Volcánica 2020 från Lanzarote är ett underbart fräsch vitt vin med vinnande avslut, förnimmelser av sälta, mineraler och dofter av apelsinblomma, jasmin, aprikos och persika. Pris: 13 euro.

La Ola del Melillero 2018 Mountain Wine Crianza på Pedro Ximenez från Bodega Victoria Ordoñez, öster om Málaga. Doft av vita blommor, perfekt balans mellan syra, fruktighet med viss sälta. Ett vin som överraskar. 12,95 euro (Carrefour)

Laus Crianza 2016 på Merlot och Cabernet Sauvignon från Bodega Laus och distriktet Somontano nära Huesca vid foten av Pyrenéerna. Åtta månader på franska/amerikanska fat. Djup plommonfärg, aromer av mogen frukt, fylligt med kropp och bra avslut. Prisvärt. 5,93 euro (Carrefour).

Fler vintips hittar du regelbundet på hashtag #spanskaviner

Vilka förde vinstocken till Spanien?
Läs mer: Vinstockens resa till Spanien

Hur många olika druvor växer i Spanien?
Läs mer: Glädjens druvor – vad är vad och vem är vem?