Spanska vinproducenter liksom alla andra kan andas ut. Det blir inga etiketter på vinflaskor som varnar för cancer liknande de som finns på cigarettpaket. Det har Europaparlamentet beslutat. Svenska Magasinet har tidigare berättat att Europaparlamentet ville införa varningsetiketter på vinflaskor liknande dom som funnits på cigarettpaket sedan en översyn av tobakslagen 2003.
Det handlade inte om att lagstifta om en varningstext på flaskor. I stället var det förslag om att införa en referens som skulle kunna användas i framtida lagstiftning i EU och som varje medlemsland kunde ta beslut om att införa.
Även om Spanien aldrig skulle införa en form av varningsetikett på vinflaskor då vin räknas som måltidsdryck, skulle andra länder som exempelvis Sverige ha kunnat införa varningsetikett, baserat på EU:s referens.
– Vi var inte villiga till att vinsektorn skulle demoniseras. Europaparlamentets beslut ligger i linje med vad vi har förespråkat i flera år med att skilja mellan vinmissbruk eller överdriven konsumtion och måttlig konsumtion, säger José Luis Benítez, generaldirektör för vinsammanslutningen FEV (Federación Española del Vino) som representerar mer än 800 vinproducenter över hela Spanien.
Det blir alltså ingenting av den specifika etikett som skulle varna för en direkt koppling mellan vinkonsumtion och cancer. Det beslutade Europaparlamentet i veckan.
Ansvarsfull konsumtion
– Vi har i stället jobbat för att få ut budskapet måttlig och ansvarsfull konsumtion. Vi har varit engagerade i den frågan under lång tid.
Det gör att vinproducenter i framtiden kan märka sina flaskor med texten ”Wine moderation”, måttlig vinkonsumtion, och i samband med reklamkampanjer.
Att sätta ett hårt budskap på vinetiketten skulle slå hårt mot en bransch som har haft det tufft under covid-19-pandemin.
Medelhavskosten
– Det finns ju faktiskt vetenskapliga undersökningar som dessutom inte har betalats av vinsektorn att en balanserad och måttlig vinkonsumtion som är en del av Medelhavskosten bidrar till positiva hälsofördelar. Det är viktigt att Europaparlamentet kan skilja på missbruk och måttlig konsumtion och att inte dra all vinkonsumtion över en kam och sägas att det ger cancer, säger Benítez.
Även i Castilla-La Mancha, som producerar hälften av allt vin i Spanien applåderas beslutet. Här produceras vin på 80.000 kvadratkilometers yta.
José Joaquín Vizcaíno, som är samordnare i COAG (Organizaciones de Agricultores y Ganaderos) som är en sammanslutning av jordbrukare och boskapsuppfödare säger:
– Från vår sida betonar vi att vin är ett livsmedel relaterat till medelhavsdieten. Och vetenskapliga studier visar att en måttlig konsumtion förebygger viss cancer som bröstcancer, säger José Joaquín Vizcaíno.
Veckans vintips
Den här veckan får det bli en höjdare från Málagaprovinsen. Ifjol blev Bocatinta 2017 från Bodega Gross Hermanos vald till provinsens bästa rödvin. Nyligen provade jag Bocatina för 2018 och den var minst lika bra. Den är gjord på 54,48% Merlot och 45,52% Cabernet Sauvignon från sluttningen av Sierra de la Chimenea i Antequera. Härligt mogna tanniner, rostade toner, örter, kakao. Toppenvin! 90 poäng, 4 stjärnor i Guía Peñín. 11 euro.
MER OM VIN HITTAR DU HÄR:
Vin bättre investering än aktier
Vacker av vin och resveratrol
Vin från Manilva och Mallorca
Vin motverkar förkyning
Snyggare och charmigare av vin
Rödvin förbränner fettceller
Vintips: Hjälper dig att gå ned i vikt
Fler vintips under hashtag #spanskaviner