I Málagaprovinsen inleddes skörden av druvor för en vecka sedan. Den 29 juli inleddes skörden i Axarquía och i de norra delarna av provinsen av moscatel de Alejandría och moscatel Morisco.

Tack vare vårens nederbörd förväntas skörden bli som ifjol eller till och med något högre och når cirka 2,8 miljoner kilo.

Enligt uppgifter från kontrollorganet Consejo Regulador var våren blöt vilket inverkade på vinstockarna som var en eller två veckor sena. Det kompenserades senare under våren och försommaren då temperaturen har legat 2 till 3 grader över det normala.

Nederbörden är 26 procent mindre sett under ett år. Det regn som föll i mars var viktigt för vinstockarna. Det rapporteras även om uteblivna skadeinsekter och sjukdomar.

Annons

Regnig vår, varm och torr sommar under mognaden och inga skadeinsekter. Sammantaget bidrar detta till att kvalitén på druvorna blir mycket bra.

Sverige

Jag tillbringade fyra veckor i Sverige och tog del av Systembolagets välsignelser. Jag är ingen förespråkare av bolaget då jag ser vin som en måltidsdryck från jordbruket som även ska kunna inhandlas i livsmedelsbutiken. Jag gillar inte heller vin på burk eller boxviner. Faktum är att jag aldrig har köpt vare sig burkvin eller boxvin.

Men jag kan konstatera att spanska Castillo de Credos Blanco från Bodegas Vinartis som ägs av familjen familjen García Carrión sedan 2008 fortsatt är Systembolagets mest sålda vita box.

I övrigt hittade jag några riktigt trevliga spanska viner på hyllorna.

Elias Mora 2018

Jag provade Elias Mora 2017 Crianza på druvan Tinta de Toro från Bodega Elias Mora i Torodistriktet vid Veremas vinmässa i Málaga ifjol. Då minns jag att jag gillade vinet skarpt. Därför var det till stor glädje när jag vann det på bolaget. Visserligen årgång 2018. Härlig fatkaraktär, mogna bär, glädje i gomseglet. 159 SEK.

Joaquín Rebolledo Godello

Jag rekommenderade några vänner i Sverige att prova vita spanska viner på druvan Godello vilket de gjorde – och det blev mycket uppskattat. Så när jag var på en bjudning så dök vinet upp på bordet. Ett härligt friskt spanskt med fin syra: Joaquín Rebolledo på min gröna favoritdruva Godello producerad vid Bodegas Joaquín Rebolledo i Valdeorras. Nyanser av både örter, päron, persika, honungsmelon, mineral och citrus. 119 SEK.

Alter Blanco 2020

När vi ändå är inne på bra viner från Spaniens nordvästra hörn så fortsätter vi med Alter Blanco 2020 från distriktet Ribeiro som är det äldsta vindistriktet i Galicien. Producerat vid Priorato de Razamonde på 80% treixadura, 15% godello och 5% loureira. Med inslag av gröna äpplen, päron, persika och lime. Utmärkt till fisk och räkor. 109 SEK.

Fler vintips regelbundet under hashtag #spanskaviner

Häng med på vinresa i höst! Läs mer här:

Vinresa till La Rioja, Cigales och Ribera del Duero (30 september till 4 oktober 2022)