Filosofera över innehållet i buteljen ingår i uppgiften att försöka skrapa lite på ytan och lära sig något om vin. Det är bara det, att ju mer man lär sig, desto mer förstår man hur lite man vet. Det är svårt att bli klok på innehållet. I regel är 12,5 procent av innehållet alkohol. Men vad är resten? Den kände vinkritikern Mikael Mölstad i Svenska Dagbladet skrev för en del år sedan en intressant text om hur vinproducenter hade funderat hur exporten av varan kunde bli lättare.

Var det så att producenten skulle kunna dra ut smak, doft och färg, lägga den i en tub och skicka den på export som de gör med Coca Cola? Väl framme skulle uppköparen eller den lokale distributören fylla på med vatten och alkohol och vinet var klart.

Nej, det går inte. För vin är en levande produkt som utvecklas.

Texten av Mikael Mölstad fångade min uppmärksamhet eftersom den beskrev innehållet i flaskan. Förutom 12,5 procent alkohol innehåller flaskan 85 procent vatten! Ja, tänk, att du släpar hem väldigt dyrt vatten från din vinbutik.

Så återstår det 2,5 procent. Just i dessa få procent sitter smaken, doften och färgen!

Värt att tänka på när du öppnar en butelj och njuter av världens bästa måltidsdryck.

Utmärkelse
Jag tycker det är riktigt trevligt när lokala viner från provinsen Málaga visar framfötterna ute i världen och vinner utmärkelser. Speciellt när det är viner som Svenska Magasinet tidigare har rekommenderat.

Redan den 10 april 2015 tipsade jag läsekretsen om att hålla ögonen på Bodega Doña Felisa Chinchilla och deras utmärkta vin Seis+Seis. Och jag rekommenderade vinet så sent som den 6 november i fjol:

”Intensiv vacker körsbärsröd färg med aromer av skogsbär. Mogna tanniner. Ett vin med bra kropp, koncentrerat med balanserad syra och välintegrerad ek. På Tempranillo, 60%, och Syrah, 40%. Nio månader på fat. Pris: 11,80 euro”.

Bodega Doña Felisa i Ronda är en producent som går från klarhet till klarhet. Deras utmärkta rödviner som seis+seis och Doble Doce har tidigare vunnit pris i Paris.

Och nyligen var det dags igen, vid London Wine Competition, där viner från 36 länder deltog. Seis+Seis fick 91 av totalt 100 poäng och tog med det en av guldmedaljerna.

Juryn vid LWC bestod av kunnigt folk med titeln masters of wine, sommelier och vinkännare vid hotell och restauranger i London.

Bodega Doña Felisa grundades 1999 av paret Gema Alonso och José María Losantos. Vi lyfter på hatten och gratulerar till ännu en utmärkelse.

Och när vi ändå är inne på lokala vintips så kommer ett till:

När jag nyligen besökte den kombinerade mat- och turistmässan Salón de la Innovación en la Hostelería H&T den 26 till 28 april i Málaga så fick jag möjlighet att smaka en utsökt getkilling till den serverades Rediel Blanc från Bodegas Excelencia i Ronda.

En torr vit på Moscatel morisco, Pedro Ximenez och Doradilla. Nyanser av persika, aprikos och tropiska frukter. Friskt, balanserad syra med en touch av sälta. Utmärkt dessutom till stekt dorada. Pris: 6,95 euro.

Nya vintips regelbundet på Twitter under hashtag #spanskaviner

Vinmässan Verema Málaga
Lägg den 24 maj på minnet. Då är det äntligen dags för Experiencia Verema i Málaga på Gran Hotel Miramar GL på Paseo Paseo Reding 22, 24. Öppet mellan klockan 12 till 15:00 och 17 till 21. Förhandsbokning via webbplatsen verema. Då kostar inträdet 10 euro. Annars 15 euro.

MER OM VIN HITTAR DU HÄR:

Vacker av vin och resveratrol
Vin från Manilva och Mallorca
Vin motverkar förkyning
Snyggare och charmigare av vin
Rödvin förbränner fettceller
Vintips: Hjälper dig att gå ned i vikt