Fredagsvinet: Alla är vi vinturister

av | nov 6, 2025 | Nyheter, Vin

Det har varit några intensiva veckor med vinmässa, vinresa och Sherryprovning.

Kan konstatera att vinintresset tycks vara på topp. Den 9 november är det Día Mundial del Enoturismo, vinturismdagen.

Vinprovning på Bodegas Sinforiano i Cigales.

Svenska Magasinets traditionella vinresa arrangerades nyligen. Fyra dagar i vinets epicentrum Valladolid klarades av med besök i fyra olika distrikt, Rueda, Cigales, Toro och Ribera del Duero. Du som inte hade möjlighet att följa med får en ny chans nästa år.

Tre miljoner besökare

På söndag, den andra söndagen i november, är det alltså internationella vinturismdagen. Enligt en färsk rapport från Observatorio Turístico de las Rutas del Vino de España tog vinproducenterna emot mer än tre miljoner besökare under fjolåret. Det var en ökning med 2,22 procent jämfört med året innan.

Det är en siffra som lär öka. Jag vet att många besöker vinproducenter på egen hand. Föreningar, klubbar och vinsällskap gör vinresor.

Visst är det fascinerande att få lära känna detta hantverk som skänker glädje för både smak och doft och förhöjer en god måltid eller tapas.

Kulturen

I onsdags besökte jag Club Nórdico Cultural i Nueva Andalucia, Marbella. En förening som verkligen vill upptäcka den spanska kulturen i form av färg, doft och smak.

Fullsatt och festligt i casitan i Nueva Andalucía.

En vinprovning blir inte alltid efter experterna utlåtande. Sherry som egentligen är det enda vinet som är unikt för Spanien är något som allt fler upptäcker. Vi är priviligierade som har Sherry-triangeln på nära håll.

Inte svårt att trivas på González Byass i Jerez de la Frontera.

Sánlucar de Barrameda-El Puerto de Santa María-Jertez de la Frontera drar mängder av besökare. Nästa år blir dessutom Jerez de la Frontera årets matstad i Spanien. Vi återkommer till det i ett senare nummer.

I senaste numret av Svenska Magasinet hade vi ett större reportage om Jerez de la Frontera. Läs mer här:

Veckans Sherrytips

Så vilken Sherry föll sällskapet på läppen i onsdags? Här kommer resultatet med placering 1 till 5:

Barbadillo Dulce Rich Eva Cream, 6,49 euro (Pedro Ximenez, Palomino). Utseende som gammalt guld. Doft och smak av karameller, rostade toner, fin kakao, grillade äpplen, ett komplett sött vin.

Solera 1847 Cream, 7,43 euro (Palomino, Pedro Ximenez) mahognyfärg mycket tack vare Pedro Ximénez-druvan. Russin, vanilj och toner av trä, fikon med inslag av karamell, en lätt antydan av nötter. Aperitif. Passar till äppelpaj eller ost.

Nectar Pedro Ximenez, 9,87 euro (Pedro Ximenez). Mörk färg, doft och smak av pastell-bakelse, russin, fikon, dadlar, honung och lakrits. Sammetslent dessertvin och perfekt till vaniljglass eller mörk choklad.

Don Zoilo, Oloroso en Rama 15 years, 12,99 euro (Palomino). Bärnstensfärgad. Elegant, torkade frukter, rostade toner, kryddor, lång eftersmak.

Tio Pepe Palomino Fino, 6,27 euro (Palomino). Ljust halmgul, balanserad, bergsörter, fin beska, smakrik med nyanser av mineraler. Tydlig doft av flor eller ytjäst, en svagt nötliknande skärpa.

Vinmässa

Den 20 oktober arrangerades vinmässan SUR Wines & Gourmet i Málaga. En rapport därifrån kommer i nästa nummer av Svenska Magasinet.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

Costa del golf