Medlemmarna var franska och svenska medborgare samt från Afrika som hade specialiserat sig på att stjäla Toyota Rav4. Totalt åtalas sju personer för tio fordonsstölder.

Tidigare har det rapporterats om gängnätverk bakom stöldvåg mot Toyota-bilar i Stockholm.

Utredningen som samordnats av spansk nationalpolis och Guardia Civil visar att ligans medlemmar hade lyckats utveckla ett system för att ”hacka” Toyota Rav4 som de hade specialiserat sig på.

De utnyttjade bilens elektronik och med hjälp av Bluetooth kunde de ”hacka” låsanordningen på bilen och starta fordonet, skriver nyhetsbyrån Europa Press.

Annons

Ligan som bestod av personer med europeiskt ursprung från Frankrike och Sverige samt Afrika hade lyckats utveckla ett system med att ”hacka” bilens elektroniska system.

Efter en bilstöld har ligan försökt sopa igen spåren genom att ”gömma” sig i avfolkade områden i provinsen Almería i sydöstra Spanien. Därefter fortsatte de sin resa till Frankrike där stulna Toyota lastades i containrar för att transporteras till Afrika där kontrollen av bilar är dålig vilket gör det lättare att sälja dem, enligt nationalpolisen.

Almeríapolisen inledde en förundersökning efter flera bilstölder av märket Toyota Rav4 i provinsen.

Vid ett tillslag i Roquetas de Mar kunde polisen beslagta två stulna fordon.

Totalt åtalas sju personer för tio fordonsstölder, varav två gäller försök till att stjäla.

Tidningen Ny Teknik har tidigare skrivit om hur tjuvar kan hacka din bil genom strålkastarna.

Även Stockholm har drabbats av bilstöldvågor där nätverkskriminella betalar för narkotika med stulna bilar. Så väl polis som försäkringsbolag ska ha märkt en kraftig ökning av stölder av bilmodellerna Toyota Rav4 och Lexus RX 450h i flera kommuner norr om Stockholm, skriver Dagens Nyheter.