Efter att i 60 år varit i händerna på Spaniens tidigare statschef Franco och Francofamiljen öppnades i lördags Francos gamla sommarresident Pazo de Meirás i kommunen Sada i La Coruña i nordvästra Spanien för besökare.

Efter att en tvist har avgjorts i domstol kan man nu besöka den herrgården som innehåller mängder av jakttroféer bland annat. Herrgården ägdes tidigare av grevinnan Pardo Bazán. Efter inbördeskriget fick Franco herrgården som gåva och tillbringade somrarna här.

Hertiginnan Carmen Franco öppnade herrgården för nio år sedan för de två universitetsprofessorerna Ana María Freire López och Margarita Almela Boix som gjorde ett arbete kring den förra ägaren Emilia Pardo Bazán för Fundación Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. Mycket av innehållet i herrgården dokumenterades med foto under dessa besök.

Här finns jakttroféer, målningar och byster av Franco, bland annat en målning där Spaniens tidigare statschef sitter till häst i Marocko. Herrgården rymmer även ett stort bibliotek som Franco lät installera.

Annons

Flera av de bröllop som ägt rum inom Francofamiljen har hållits här. Bland annat 1977 då Merry Martínez Bordiú gifte sig med Jimmy Giménez Arnau. Andra stora bröllop var 1996 med Arancha Martínez Bordiú och 2008 med Leticia Giménez-Arnau Martínez-Bordiú. Här gifte sig även Luis Alfonso de Borbón, son till Carmen Martínez Bordiú, med Margarita Vargas 2004.

I den guidade visningen ingår herrgårdens trädgårdar, kapellet, biblioteket, entréhallen, festsalen och Francisco Francos kontor.