”Franco var mycket bra för judarna”. Ett uttalande som kanske förvånar en del. Det är journalisten Yolanda Villaluenga som berättar om sin sefardiska vän i Paris vars farbror räddades av Francoregimen.

En ny dokumentär visar vilken inställning Francoregimen hade till Förintelsen. Det är journalisten Yolanda Villaluenga som ligger bakom dokumentärserien ”Archivos” för spansk tv och som beskriver en svårförklarad historia vilken inställning Francosidan hade till Förintelsen.

Den israeliska politikern och en av grundarna till den nuvarande staten Israel, Golda Meir, samt presidenten för världsjudiska kongressen, Israel Singer, har tackat Spanien för det stöd de visade i samband med Förintelsen.

”Franco var inte antisemit” förklarar Villaluenga under sitt besök i New York där dokumentären ”Documentos robados? Franco y el Holocausto”, Stulna dokument, Franco och Förintelsen, presenterades under den sefardiska filmfestivalen.

Annons

Mellan åren 1939 till 1941 var det 30.000 judar som korsade Pyrenéerna på sin flykt från Hitler-Tyskland. Även om Franco stängde synagogorna i Spanien efter kriget var han mer överseende med judarna i protektoratet Marocko som hade samarbetat i samband med det militära upproret 1936.

Under kriget uppvisade Franco en attitydförändring från att först ha gjort listor över judar i Spanien som skulle lämnas till Gestapo.

”Spanien var förmodligen ett av de få länder i Europa som inte skickade tillbaka judar” har Nobels fredspristagare Elie Wiesel hävdat.

Villaluenga har kunna bekräfta denna uppfattning att Franco-regimen räddade många judar som fortfarande finns i det sefardiska samfundet.

Under veckan kommer Spaniens justitieminister Alberto Ruiz Gallardón att besöka New York för att berätta om det nya beslutet att ättlingar till sefardiska judar som utvisades från Spanien 1492 ska kunna få spanskt medborgarskap. Här kan du se dokumentären