1.500 piloter, kabinpersonal och mekaniker kommer att utbildas vid flygskolan Aerodynamics Academy i Vélez Málaga på västra Costa del Sol fram till 2029.

Andalusiens regionpresident Juanma Moreno besökte anläggningen nyligen och provade Airbus A-320-simulatorn.

Anläggningen öppnade i juni 2020 och är en av de modernaste i Europa som även tar emot elever från utlandet. Förutom Aerodynamics Academy som ligger i den teknologiska parken (Parque Tecnoalimentario) i Vélez-Málaga finns det ytterligare en flygskola på Solkusten. Det är One Air i Málaga stad.

– Det gick inte alls bra…, kommenterade Juanma Moreno upplevelsen med att prova en simulator.

Annons

– Det är bara en bekräftelse på hur svårt det är att spaka ett trafikflyg med över 100 passagerare.

Juanma Moreno skojade friskt med flygläraren som satt bredvid honom som blev kallad Pedro ”El Bueno”, Pedro den duktige, då han heter Pedro Sánchez.

– Den andre Pedro har inte kapacitet att göra det du gör med planet…

Totalt handlar det om en investering på tio miljoner euro vid Aerodynamics Academy i Vélez. I anslutning till flygskolan finns bostäder för eleverna. Även 36 flyg som används vid praktisk träning finns på flygfältet Leoni Benabú de la Axarquía i El Trapiche.

Borgmästaren i Vélez-Málaga, Jesús Lupiáñez, och provins styrelsens ordförande Francisco Salado medverkade vid regionpresidentens besök.

– Vélez-Málaga är motorn som bidrar till förändring och utveckling av Axarquía. Vårt mål är att utveckla flygfältet i Vélez så att det kan komplettera Málaga, säger borgmästaren.

Läs mer: Europas modernaste anläggning byggs i Vélez – Här ska framtidens piloter utbildas

Svenska Magasinet besökte anläggningen på försommaren 2020.