På söndagen samlades uppskattningsvis 250.000 personer varav bland annat vårdpersonal för att demonstrera mot oskäliga förhållanden inom den spanska vården. Flera demonstrationer hölls i Spanien varav den största vid Plaza de Cibeles i Madrid.

Totalt ett 70-tal förbund hade sammankallat till manifestationen där budskapet var att det krävs större investeringar inom främst primärvården. Budskapet var i huvudsak riktat till Madridregionens president Isabel Díaz Ayuso att vårdpersonalen måste ökas med 25 procent.

I november arrangerades en liknande protest. Den gången uppgick antalet närvarande till 200.000 personer vid Plaza de Cibeles.

Både privatpersoner och anställda i vården deltog vid söndagens manifestation. På banderoller stod att läsa att ”befolkning och vårdarbetare måste förenas i denna kamp”, ”Madrid reser sig och kräver lösningar på primärvården”, ”Hälsan är inte till salu” och ”Ayuso, privatisering är att stjäla”.

Annons

Sedan den 21 november pågår en strejk som utlysts av fackförbundet Amyts för akutläkare inom primärvården, barnläkare och familjeläkare. Under tre månader har 4.240 familjeläkare och 720 barnläkare stött strejken som är på obestämd tid.

Förhandlingarna med Ayuso-regeringen har strandat och parterna beskrivs stå långt ifrån varandra.