Sánchez-regeringen fick under onsdagskvällen tillräckligt med röster som gör att nationellt nödläge fortsätter ytterligare femton dagar från den 9 till den 24 maj i Spanien. Beslutet är juridiskt bindande och gör att polismyndigheten fortsatt kan bötfälla de som bryter mot bestämmelserna under det utlysta nödläget.

Det gör att regeringen också själv kan bestämma färdplanen för avtrappningen fram till den 24 maj. Redan nu har avtrappningsfaserna presenterats men kan under resans gång ändras, vilket de tidigare har gjort.

Det ska konstaterats att för varje omröstning i kongressen vid förlängningar av det nationella nödläget har stödet för Sánchez-regeringen minskat. På onsdagskvällen hängde det på en skör tråd innan Ciudadanos och PNV bestämde sig för att backa upp socialistregeringen.

Med totalt 178 röster gick förslaget igenom. 75 röstade emot medan 97 valde att lägga ned sina röster däribland största oppositionspartiet Partido Popular.

Annons

PP:s partiledare Pablo Casado sa under onsdagen att om det blir ännu en omröstning i slutet på maj tänker partiet rösta nej. Och Ciudadanos och PNV som under gårdagen gav sitt bifall till ännu en förlängning är tveksamma till att göra det ännu en gång.

Pedro Sánchez upprepar sina ord om att det inte finns någon plan B för att bekämpa Covid-19-pandemin. Det är nationellt nödläge och karantän som gäller. Under tiden kommer vissa restriktioner att hävas i det som heter avtrappningsfaser 0 till 3.

Casado och Sánchez är på kollisionskurs med varandra. Casado anklagar Sánchez för att inskränka på människors friheter och att skaffa sig absolut befogenhet över människors liv.

Sánchez svarar med att alla rättigheter är intakta och att det inte finns någon frihet som är kränkt. Det handlar om två friheter som har begränsats; rörelsefriheten och mötesfriheten för att säkerställa folks hälsa och liv.